Ledelse

Medarbeidere med ADHD trenger tydelige sjefer

Tydelig lederskap, god struktur og regelmessige tilbakemeldinger fra sjefen kan være forskjellen mellom å lykkes eller ikke på jobb.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Dette skriver den svenske avisen Arbetsliv i en artikkel om ledelse av medarbeidere med neuropsykiatrisk funksjonsnedsettelse (NPF).

NPF er en fellesbetegnelse på mange ulike diagnoser og tilstander, deriblant ADHD og Tourettes syndrom.

Arbetsliv minner om at mens det å jobbe hjemme et par dager i uka for mange kan være finfint, kan det være utfordrende for medarbeidere med ADHD eller andre NPF-diagnoser.

Dette fordi den fysiske arbeidsplassen ofte er det som skaper struktur og gjør at rutiner, arbeidsro og konsentrasjon faller på plass.

Men behovene og forutsetninger er forskjellige, og for å få arbeidsdagen til å fungere godt på hjemmekontor, trengs det en dialog for å en forståelse av den enkeltes forutsetninger, sier psykolog Marta Nelson fra Smart Psykiatri i et intervju hos Arbetsliv.

Hun anbefaler å ha en åpen og fortrolig samtale der du lytter og stiller spørsmål, og fremfor alt ser personen – og ikke diagnosen – først.

Utfordringer som går igjen er problemer med å skape struktur, vite hvor eller hvordan man skal begynne med en oppgave og hva eller hvor mye skal forventes å gjøre. Dermed blir det viktig med en tydelig leder som gir klare beskjeder og tidsfrister, og som også bidrar til å skape rutiner og forutsigbarhet.

Martina Nelson har sammen med psykiater og forsker Lotta Borg Skoglund skrevet boka «ADHD på jobbet».

Powered by Labrador CMS