Ledelse

Gir du ros i enerom unngår du problemet med misunnelse blant medarbeiderne.

Misunnelige når andre får ros

Ros fungerer best når den gis bak lukkede dører, hevder Financial Times' spaltist.

Publisert Sist oppdatert

Å gi medarbeiderne tilbakemeldinger hører med til lederjobben, og det rådet vi er vant til å høre, er at ris skal gis i enerom, mens ros skal gis i full offentlighet.

Lucy Kellaway, journalist i Financial Times med ledelse som spesialfelt, mener imidlertid at ekspertene tar feil. Hun skriver hvordan hun ofte har observert hvordan den som får ros av sjefen i plenum formelig vokser av stolthet. Samtidig krymper imidlertid de andre som sitter rundt bordet.

Kellaway forteller i en artikkel at hun lenge har hatt mistanke om at ros av enkeltpersoner oppleves som negativt av de som må høre på, og nå har hun funnet en studie som bekrefter mistanken.

Studien er gjort av Elaine Chan ved Tilburg University og Jaideep Sengupta ved Hong Kong University of Science and Technology. Funnene deres viser at når én person får ros i plenum, så begynner de andre å sammenligne seg selv med vedkommende, noe som igjen vekker opp følelsen av misunnelse. Det viser seg også at de som observerer rosen ikke bare får negative følelser for den som får ros, de misliker også den som fremfører rosen.

Hvis tilhørerne opplevde rosen som genuin og riktig, kunne det riktignok føre til at de selv ønsket å nå samme nivå, men Kellaway minner om en psykolog som forteller at misunnelse kan ha varierende effekt på omgivelsene: Én effekt er at du ønsker å bli bedre enn den personen du misunner. En annen effekt at du misliker den som får ros.

Kellaways mistanke er at det er den siste, negative, effekten som slår inn på svært mange arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS