Ledelse

Dansk professor råder styrer og ledere til å ha en plan for hva som skal skje hvis lederen rammes av kriser i privatlivet.

Når toppsjefen går gjennom en skilsmisse, kan det påvirke avkastningen

Dette ifølge en dansk studie. Styrer og ledere bør ha en plan for hva som skal skje hvis topplederen rammes av personlig krise, mener professoren bak studiet.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. En skilsmisse kan være noe av det mest stressende man opplever i voksenlivet. Når ansatte skilles, er det blant annet forbundet med redusert produktivitet på jobben, konstaterer handelshøyskolen i Aarhus - Aarhus BSS - på sine hjemmesider.

Men hva skjer i virksomhetene når toppledere skiller seg?

Ingo Kleindienst, professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, har studert dette sammen med adjunkt Tünde Cserpes og tidligere postdoc Kaleb Girma Abreha på samme institutt, samt kollegaene Denis Schweizer og Juliane Proelss fra Concordia University i Canada.

– Toppledere er også mennesker, og man skal ikke behandle dem som verken overmennesker eller usårlige. Skilsmisser påvirker mennesker, og vi ville gjerne undersøke hva det betyr for de virksomhetene de leder, forklarer Kleindienst på hjemmesidene til Aarhus BSS.

Ved hjelp av tall fra Danmarks Statistik og den danske Regnskabsstatistikken undersøkte forskerne 9.147 danske virksomheter og deres øverste sjef i perioden fra år 2000 til og med år 2012.

Resultatene av analysene peker i retning av at det er virksomheter med 10 til 49 ansatte og virksomheter i raskt voksende bransjer som lider mest under en toppleders skilsmisse. I disse virksomhetene var det en relativ nedgang i avkastningsgraden på i snitt 21 og 32 prosent.

At virksomheter med 10 til 49 ansatte ser ut til å rammes hardt når en leder blir skilt, forklarer Ingo Kleindienst med at lederen i disse virksomhetene ofte står alene med ansvaret for både strategi og drift. Det er ingen som tar over når lederen er midlertidig satt ut av spill eller har mange ting å tenke på i privatlivet.

I enda mindre virksomheter ser ikke forskerne samme endring i resultatene. Kleindienst tror dette er fordi lederne i de minst bedriftene rett og slett må holde fokus på de daglige forretningene for at det skal gå rundt.

Professoren oppfordrer alle toppledere å gjøre en avtale med styret eller å planlegge på forhånd hva som skal skje hvis lederen skulle bli rammet av en personlig krise som kan påvirke ledelsen av virksomheten og dermed også virksomhetens økonomi.

Studien er publisert i tidsskriftet Academy of Management Discoveries.

Powered by Labrador CMS