Ledelse

Forskerne hadde forventet å finne at passiv og unnvikende ledelse ville slå negativt ut på teamsamarbeidet. Men det fant de ikke.

Norsk studie | Er ansatte på hjemmekontor mindre sårbare for mangel på ledelse enn andre?

– Det ser sånn ut, sier Olav Kjellevold Olsen, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Pandemien tvang alle som kunne til å jobbe fra hjemmekontor og samarbeide digitalt.

Olav Kjellevold, Universitetet i Bergen. Foto UiB

Nå, etter pandemien, er bruken av hjemmekontor mer utbredt enn før.

Mange selskaper jobber fremdeles for å finne den «rette» miksen av arbeid på kontoret sammen med kollegaer og ledere – og bruk av hjemmekontor. Men hvordan påvirker hjemmekontor ledelse og samarbeid?

Etter pandemien er det blitt forsket mye på dette, og én av de studiene som inneholder et overraskende resultat, er norsk.

Ifølge studien, som er gjort av forskere fra Bergen, ser det ut til at passiv og unnvikende ledelse – det vil si fravær av lederskap i situasjoner hvor medarbeiderne mener at det er behov for det – ikke har negativ effekt på hjemmekontor-medarbeidere.

Hvordan kan dette henge sammen?

Unnvikende ledelse ingen effekt

Olav Kjellevold Olsen, professor ved Universitetet i Bergen med doktorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi, er en av forskerne bak studien. Han forteller at det de har gjort, er en dagbokstudie.

58 medarbeidere i tre organisasjoner – en kommune, et stort sykehus og et rederi – har i fem dager på rad har svart på standardiserte spørsmål. Studien ble gjennomført i 2020, mens det ennå var pandemi og alle medarbeiderne jobbet på hjemmekontor. Alle var også i større eller mindre grad avhengig av å samarbeide med kollegaer for å få løst oppgavene sine.

Spørsmålene de fikk handlet om hvordan de opplevde det lederskapet de ble utsatt for på daglig basis og om kvaliteten på samarbeidet i teamene de var en del av.

Samarbeidskvalitet er i studien forstått som om evnen til å koordinere teamet også ved uventende hendelser, evnen til å kommunisere med de rette personene til rett tid og evnen hjelpe hverandre ved behov.

Andre faktorer er evnen til å etablere felles mål, løse konflikter og opprettholde samhold.

Noe av det forskerne hadde forventet å finne, var at det som på fagspråket kalles passiv og unnvikende ledelse ville slå negativt ut på teamsamarbeidet.

– Men det fant vi ikke, sier Olav Kjellevold Olsen.

Lavere forventninger til lederen?

Passivt, unnvikende lederskap betyr ikke nødvendigvis at ledere er fraværende hele tiden, presiserer forskeren. Men det betyr at lederen ikke er der når medarbeiderne opplever at det trengs. Særlig i vanskelige situasjoner.

– Vi pleier å finne negative effekter av passivt-unnvikende lederskap når vi forsker på det, og vi hadde trodd det også her ville være negativt hvis ledere ikke var aktivt inne og koordinerte og trakk i trådene ved behov. Men det var ingen slik negativ effekt, sier Kjellevold Olsen.

– Hva er forklaringen?

– Det har vi ikke studert, men det kan ha med forventninger å gjøre. Når du sitter hjemme, er forventningene til egen leder kanskje litt lavere enn ellers, og dermed blir du heller ikke så negativt påvirket hvis lederen ikke er til stede og ordner opp i ting. Du er kanskje mer innstilt på at du må ta tak i ting selv hvis du ikke får tak i lederen din.

– Leder, ikke minst nattesøvnen

Men selv om forskerne ikke fant at unnvikende lederskap slo negativt ut i denne studien, så var det heller ikke slik at ledelse ikke betydde noe. Funnene deres viser at det som kalles transformasjonsledelse, det vil si inspirerende og utviklingsorientert lederskap, hadde en positiv effekt på teamsamarbeidet.

I studien er det altså ledelsesfunn som peker i ulike retninger.

Olav Kjellevold Olsen forklarer det slik:

– Vi finner at medarbeidere som har en leder som inspirerer dem, jobber bedre som team de dagene de opplever dette. Kanskje fordi lederen da skaper gruppesamhold. En annen ting som er typisk for inspirerende ledere, er at de er flinke til å se den enkelte. De bidrar til at medarbeidere utvikler seg, blant annet gjennom å utfordre måten medarbeideren tenker og jobber på. De er også dyktige til å få medarbeiderene til å utvise personlig initiativ. Ta tak i tingene selv.

God ledelse kan altså gi et løft, ifølge studien, men samtidig måles det ingen negative utslag ved passiv og unnvikende ledelse. Kjellevold Olsen tar et lite forbehold om at studien er ikke er så stor, men mener likevel at det er noe å lære om ledelse av funnene.

– Vær fokusert på positiv påvirkning som leder. Skap «vi-følelse», utfordr medarbeidere i måten de tenker på og følg opp den enkelte. Men ikke mist nattesøvnen hvis du som leder ikke klarer å følge opp alle som er på hjemmekontor hver dag. Det ser ikke ut til at ditt fravær gjør at de mister evnen til å opprettholde nivået på det de driver med. Mye fungerer uten leder, men hvis medarbeiderne har en leder som inspirerer og ser dem så har det en tilleggsverdi.

Studien er gjort under pandemien, som var en spesiell situasjon der folk var tvunget til å jobbe hjemme, men forskeren mener sammenhengene vil være de samme også ved hjemmekontorbruk i en normalsituasjon.

Kollegaer hjelper hverandre

Forskerne har ikke målinger på det, men Olav Kjellevold Olsen tror at den autonomien medarbeidere får på hjemmekontor bidrar til å gjøre dem mer selvstendige i arbeidet sitt. Dermed er de antagelig heller ikke like sårbare for mangel på ledelse.

Deltagerne i studien rapporterte ulik grad av såkalt oppgaveavhengighet i rollen sin. Det vil si at hvor avhengig er av andre for å få gjort jobben sin, varierer mellom deltagerne. Noen er mer avhengig av andre for å få gjort tingene sine enn andre. Denne oppgaveavhengigheten slår positivt ut på teamsamarbeidet, viser studien. De som trenger hverandre mest, jobber også best i lag.

– Oppgaveavhengigheten bidrar antagelig til å motvirke forventede negative effekter av ledere som ikke er til stede, sier Kjellevold Olsen. – Vi er blitt vant til denne måten å jobbe på, og spesielt grupper som er avhengige av hverandre vil antagelig i større grad enn før lede seg selv.

Hans råder imidlertid ledere til å være oppmerksomme på medarbeidere på hjemmekontor som ikke er avhengige av å samhandle med andre i det daglige.

– Dette er en gruppe som kan være sårbare for fall i både trivsel og ytelse på hjemmekontor.

Forskningen

Artikkelen «Virtual team-cooperation from home-office: a quantitative diary study of the impact of daily transformational- and passive-avoidant leadership» er publisert hos Frontiers in Psychology.

Forskerne bak studien er Olav Kjellevold Olsen 1,2, Kari Wiik Ågotnes 1, Jørn Hetland 1, Roar Espevik 1 og Conrad Alexander Ravnanger 3.

1 Institutt for psykologi ved Universitetet i Bergen
2 Handelshøyskolen BI, Bergen
3 VID Specialized University i Oslo

Powered by Labrador CMS