Ledelse

Maktbehov og frykt er de to største personlige barrierene for ledere i dag, mener Tom Karp.

Over barrierene for å kunne mestre

Tre faktorer som fremmer mestring hos ledere, samt to barrierer som bør overvinnes.

Publisert Sist oppdatert

Ledelse er en praksis som mange ledere kan lære seg å gjøre bedre, men en praksis som ikke egner seg for alle, skriver professor Tom Karp. Ledelse handler i stor grad om mestring. I boken «Å lede i usikkerhet» peker Karp på tre faktorer som bidrar til å skape mestring for ledere:

  • Mengdetrening. Øvelse gjør mester. Det er ikke nok med kurs hos en lederutvikler eller master i administrasjon og ledelse fra en handelshøyskole. Erfaring gjør deg med andre ord bedre i stand til å mestre din lederrolle.

  • Egentrening. Det holder ikke å kun «inneha jobben». En leder som ønsker å mestre bør jobbe bevisst med egen læring og utvikling. Kombinasjonen av å videreutvikle tidligere kunnskap og ferdigheter, systematisk å trene på oppgaver man skal gjøre, samt være åpen for ny kunnskap og ikke være for redd for å gjøre feil, øker lederens mestringsevne.

  • Mestringstro. Mestringstro er evnen til å organisere og utføre handlinger som er nødvendige for å gjøre det man skal. Et er en funksjon av tro på egne ferdigheter og evner, og at man tror man er i stand til å løse oppgavene. Mestringstro skiller seg fra selvtillit, da selvtillit stort sett handler om egenverdi. Mestringstro er mer komplekst, og er dermed vanskeligere å «påvise».

  • Dynamikk mellom mennesker. Organisasjonen som sådan er i tillegg en viktig suksessfaktor. Det er ikke lederen alene som påvirker utviklingen av en organisasjon, men også det organisatoriske fellesskapet og den konteksten han eller hun er en del av, og hva man der anser som akseptabelt og effektivt, tenkemåte, kunnskap og adferd. Det er derfor det er matchen mellom lederen og organisasjonen som gjør at det ledes godt og leveres resultater.

To barrierer

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS