Ledelse

Psykisk belastende for flere

Pandemi og smitteverntiltak har svekket psykiske helse og livskvalitet, viser to store undersøkelser.

Publisert Sist oppdatert

Analysebyrået Opinion har i undersøkelsen Norsk koronamonitor spurt 51.000 nordmenn om hvordan de vurderer sin psykiske helse og livssituasjon etter koronautbruddet.

Funnene, som ble sluppet i siste halvdel av januar, viste at 32 prosent – 1 av 3 – opplevde nåværende livssituasjon og hverdag som psykisk belastede som følge av endringer i hverdagsrutiner knyttet til konsekvenser av koronautbruddet. Dette var høyere enn noen annen måned under hele pandemien, samt 2 prosentpoeng høyere enn i mars i fjor, ifølge funnene i Norsk koronamonitor.

  • LES OGSÅ: I et større intervju her i Dagens Perspektiv forklarer psykologiprofessor Silje Endresen Reme forskjellen på sunt og skadelig stress, og gir råd til ledere som skal følge opp sine ansatte.

I analysene sine så Opinon i januar ingen undergrupper i befolkningen som ikke var berørt, men at presset var høyere blant kvinner generelt, de under 30 år, de som bor alene og de med innvandrerbakgrunn.

Mest ensomt på hjemmekontor

I en annen undersøkelse som kom før jul, avdekket Folkehelseinstituttet (FHI) at flere sliter med ensomhet og psykiske plager.

Andelen var nesten like høy som i mars i fjor, da pandemitiltakene ble iverksatt, og betydelig høyere enn den pleier å være.

I samme undersøkelse oppga 1 av 4 at de ikke er fornøyde med livet, og funnene viser at unge og alendeboende sliter mest.

Blant dem som var i arbeid, var andelen ensomme høyere blant dem som jobbet på hjemmekontor enn blant dem som møtte fysisk opp på arbeidsplassen.

På hjemmekontor var det også en høyere andel som rapporterte om psykiske plager, viser FHIs funn.

58.000 voksne i Oslo, Agder, Nordland og Vestland ble invitert til å delta i undersøkelsen. 26.000 deltok.

FHI målte i samme undersøkelse høy fremtidsoptimisme; en forventning om at situasjonen vil bli bedre.

Powered by Labrador CMS