Ledelse

Sarkasme kan hjelpe på kreativiteten, men tillit må ligge i bunn.

Sarkasme trigget kreativitet

Vi kan bli mer kreative av å ha det litt ukomfortabelt, mener Insead-forsker.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Mindre forstyrrelser av status quo, gitt at det ligger en psykologisk trygghet i bunnen, kan være den beste oppskriften for kreative kulturer, skriver den franske handelshøyskolen Insead på sine nettsider Insead Knowledge.

Li Huang, førsteamanuensis i organisasjonsadferd ved Insead, har i sin forskning gjort flere funn som peker i retning av at alle vi som «ikke er Einstein», kan trenge å bli røsket litt i før vi får utløst det kreative potensialet vårt.

Kreativitet, finner hun, blomstrer når vi – i små doser – opplever å være lite komfortable.

Psykologisk trygghet, et trygt miljø, må imidlertid ligge i bunnen.

En studiene hun har gjort, fra 2015, tok for seg sarkasme.

Huang fant, sammen med Francesca Gino fra Harvard University og Adam D. Galinsky fra Columbia University, en positiv årsakssammenheng mellom sarkasme og kreativitet.

Tillit må ligge i bunn

De fant at studenter som ble utsatt for sarkastiske bemerkninger gjorde det bedre på kreativitetstester enn de som fikk mer vennlige tilbakemeldinger eller var i kontrollgruppa. Huang mener årsaken til at sarkasme trigget kreativiteten, er at tenkningen blir mer abstrakt når man begynner å lete måter å redusere avstanden mellom sarkasme og intensjonen i det som blir faktisk blir sagt på.

Men tilliten må ligge i bunnen. Ellers kan sarkasme skape konfliktfylte følelser og relasjoner. Det er med andre ord gode grunner til at vi er sparsomme med sarkasmen på jobb. Det kan bli oppfattet som uhøflig, fleipete og krenkende.

I forsøk Huang har gjort tålte imidlertid relasjonene sarkasme når de involverte hadde en tillitsfull relasjon fra før. Når båndene var sterke nok, var sarkasme positivt for kreativiteten.

Huang har gjort flere studier som reflekterer ideen om at det å gå ut av komfortsonen er en god måte å bli mer kreativ på, gitt at du er i en kontekst hvor det er lov å gjøre feil. Skal du våge deg ut på dansegulvet for å lære deg vanskelige dansetrinn som du ikke er komfortabel med å prøve deg på, er kanskje en nybegynner-klasse det tryggeste stedet å begynne.

Powered by Labrador CMS