Ledelse

Jan Tore Sanner vil modernisere regjeringen, og har utviklet strategien han tror vil bidra til å gjøre nettop det.

Selvmedisinering i regjeringen

Skal slå sammen fagmiljøer for å forenkle administrasjonen i departementene.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 19. februar la kommunal- og moderniseringsdepartementet fram en strategi for hvordan departementene skal "utvikle og effektivisere de administrative fellestjenestene i departementsfellesskapet."

– Modernisering av offentlig sektor skal frigjøre ressurser fra administrasjon til faglig arbeid og bedre tjenester. Med denne strategien tar regjeringen egen medisin, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en ofisiell uttalelse fra Regjeringen.

Nesten en tredel av årsverkene til departementene er knyttet til administrasjon og sikkerhet, kommer det fram i strategien. Innen 2020 er målsetningen at "de administrative kostnadene i regjeringskvartalet skal utgjøre klart mindre enn 1/3 av de samlede driftsutgiftene for departementene og DSS."

Det kan innebære omfattende grep i hvert enkelt departement, som i dag har egne enheter for personalfunksjoner, arkivfunksjoner, innkjøp og kontorstøtte. Noen departementer drifter også egne IKT-løsninger. Per juni 2014 utgjorde dette arbeidet totalt 1618 årsverk.

I strategien oppføres følgende eksisterende lønnskostnader og antall årsverk i administrasjonen hos de forskjellige departementene. Dette er områdene som skal effektiviseres:

Frigjøring av ressurser

– En forutsetning for at departementene kan løse sine samfunnsoppgaver, er gode og effektive administrative tjenester. Dersom vi samler kompetansemiljøene, kan vi skape mer attraktive fagmiljøer, bedre samhandling mellom departementene og styrke kvaliteten på tjenestene, sier Sanner.

Strategien er den del av forberedelsene til innflytting i nye lokaler om knappe 10 år.

Regjeringen har satt opp sju prioriterte punkter for gjennomføring av strategien:

  • Ta raskt i bruk ny teknologi som forenkler og effektiviserer arbeidsprosessene og som ivaretar informasjonssikkerheten
  • Etablere klare styrings- og beslutningsstrukturer som alle slutter opp om
  • Få på plass en åpen og forutsigbar finansieringsordning
  • Sikre departementene relevante og kostnadseffektive tjenester gjennom bruk av tjenesteleverandører som leverer riktig kvalitet til avtalt pris og tid
  • Standardisere de administrative tjenestene på tvers av departementsfellesskapet
  • Samle tjenester for å unngå dublering og for å etablere mer kraftfulle fagmiljøer
  • Sikre at DSS og andre tjenesteleverandører har nødvendig tillit i departementsfellesskapet gjennom gode tjenesteleveranser i tråd med avtaler og kravspesifikasjoner

(Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS