Ledelse

Slakter toppsjefene

Helsedirektoratets ledelse får strykkarakter i en rapport som blant annet avslører manglende kvalitetssikring av helsepersonell.

Publisert Sist oppdatert

En granskingsrapport fra revisjonsfirmaet Deloitte slakter toppledelsen i Helsedirektoratet for manglende styringe og brudd på statens regelverk. Det var helsedirektør Bjørn-Inge Larsen som bestilte rapporten etter at VG tidligere i år skrev at hundrevis av utenlandske helsearbeidere kan ha fått autorisasjon på sviktende grunnlag. I kjølvannet av disse sakene kom også avsløringen av at administrasjonssjef i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH), Liv Løberg, hadde jukset med sin CV, skriver VG.

– Situasjonen var verre enn jeg først trodde. Under vår interne gjennomgang har jeg gradvis skjønt omfanget av svikten også i direktoratets egen etatsstyring av autorisasjonskontoret. Den var langt mer alvorlig enn jeg var klar over og forestilte meg da denne saken kom opp i vår, sier Larsen.

Etter avsløringene sjekkes nå blant annet søknadene til 130 leger som de tre siste årene har kommet inn i norsk helsevesen via Romania.

– Det mest alvorlige er hvis personer som ikke skulle hatt autorisasjon, har blitt godkjent, sier Larsen.

Granskingen stiller også spørsmål ved om SAFH har nok kompetanse og ressurser til å avdekke forsøk på dokumentforfalskning. I tillegg skal SAFH og direktoratets styring ikke ha overholdt statens regelverk.

Rapporten viser også til at det de siste årene har vært flere interne konflikter. Ansatte har kommet med urovekkende signaler om arbeidsforhold. Blant annet uttrykkes misnøye med ledelsen som ikke har oversikt over medarbeidernes arbeidsbelastning, skriver VG.

Powered by Labrador CMS