Ledelse

Slik kan du analysere din egen sjef

Evnen til å «lede oppover» skal ikke undervurderes.

Publisert Sist oppdatert

De fleste mellomledere bruker en hel del tid, energi og bekymringer på å finne ut av hvordan de kan lede medarbeiderne sine, men smarte ledere bruker minst like mye tid på å lede oppover i systemet. Det mener Adrian Furnham, psykologiprofessor ved University College i London og professor II ved Institutt for organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Furnham har skrevet om denne tematikken i et innlegg hos psychologytoday.com, men minner om at det er langt vanskeligere å forstå sjefen enn å forstå medarbeidere som rapporterer til deg. Dette fordi du sannsynligvis har mye mer data og vet mye om dine ansatte enn du gjør om sjefen. Sannsynligvis kjenner du også dine underordnede bedre enn sjefen.

En god måte begynne å «lede oppover» på, er å forsøke å forstå sjefens personlighet, hva som motiverer ham eller henne (makt, penger, resultater, gjøre en forskjell for samfunnet, de ansatte etc) og hva vedkommende sjef er flink til, skriver Furnham.

Han viser til at de virkelig flinke sjefene har en tendens til å være mer åpne for forandring, og er mer interessert i data enn de mindre flinke. Sjefer som ikke er så flinke kan på sin side være redde for nye forslag og trenge mye støtte. Furnhams råd er at man gir slike sjefer forslag og tilbyr hjelp, men at man samtidig skal være litt obs: Hvis sjefen blir for avhengig av deg, kan han eller hun bli et hinder for at du kommer deg videre i karrieren. Når det kommer til å lese sjefers personlighet, viser til Furnham til femfaktormodellen, en modell som er mye brukt for analysere personlighetstrekk. Dette er tre av de trekkene han tar for seg:

  • Følelsesmessig stabilitet/nevrotisisme
    Er sjefen følelsesmessig stabil og god til å håndtere stress eller er han eller hun en mer «nevrotisk» type i betydningen mer følsom, angstfull, pessimistisk, bekymret etc.? De sistnevnte er mer uforutsigbare og trenger mer hjelp enn de første.
  • Ekstrovert/introvert
    Er sjefen ekstrovert, aktiv, impulsiv og sosialt anlagt? Disse lederne kan være risikotakere, men kan samtidig ha en manglende evne til å reflektere og vise ansvarlighet. Dette er folk som ifølge Furnham trenger å få korrigert noe av impulsiviteten fra noen som gjør litt mer gjennomtenkte vurderinger. Samtidig trenger de imidlertid stimulans og variasjon for å være komfortable. Hva så hvis sjefen er introvert? Dette er mennesker som tenker først og snakker etterpå. De kan være vanskelige å lese, og er mer opptatt av nøyaktighet enn hurtighet. Det kan være nyttig for dem å ha noen som er ekstroverte rundt seg. De foretrekker å lytte fremfor å snakke, og kan også foretrekke skriftlig kommunikasjon fremfor møter ansikt til ansikt.
  • Planmessighet/samvittighet
    Dette er velorganiserte, målorienterte, ansvarsfulle og effektive ledere med høy arbeidsmoral, som ofte krever de samme egenskapene av andre. Ifølge Furnham er planmessighet en av de faktorene som predikerer at man gjør det godt i forretningslivet. Disse lederne kan være lite tolerante og risikoaverse. Men se opp for det stikk motsatte, ledere som ikke følger opp, er impulsive, ikke betaler regningene sine etc. Disse trenger i beste fall et godt støtteapparat rundt seg. I verste fall bør de ut av organisasjonen.

Interessert i å lese flere artikler om mellomledere? Gå inn her (DP+).

Powered by Labrador CMS