Ledelse

Slik kan du miste troverdighet som leder

Mister du troverdighet som leder, bør du leter etter noe annet å gjøre. Her er noen ting å følge svært nøye med på.

Publisert Sist oppdatert

Mike Myatt skriver om ledelse for nettstedet Forbes. Han er opptatt av at det både er, og skal være, enklere å få en ledelsesposisjon enn å beholde den. Og de som klarer å holde på en lederstilling, har alltid mer av en ting enn de som faller fra: Troverdighet.

Hvis punktene under beskriver din ledelsesstil, er du nok på vei ut:

Du hører ikke etter

Ledere som lever i sin egen boble, er ikke i stand til å plukke opp viktige signaler fra medarbeiderne. Troverdige ledere lytter ikke selektivt, de lytter til alle hele tiden - også de kritiske stemmene utenfor den indre sirkelen, skriver Myatt.

Du behandler folk dårlig

En leder er forplikteltet overfor de hun leder. Hvis du ikke støtter opp om de du er satt til å lede, hvordan kan du da forvente at de skal oppføre seg annerledes mot deg og andre igjen, spør han. Den dagen du setter ting, systemer, metoder og prosesser over mennesker, har du feilet som leder.

Du holdes ikke ansvarlig

Få ting går så kraftig ut over troverdigheten til en leder enn forsøk på å koste et problem under teppet. Vi har for mange folk i ledelsesposisjoner som ikke kan eller vil ta ansvar for noe, mener Myatt. Men ledelse handler om å akseptere ansvar, ikke dytte skylden videre på andre.

Du leverer ikke varene

Ingen er perfekt, men ledere som feiler gang på gang er ikke ledere, ifølge Myatt. Ekte ledere får jobben gjort og de overgår forventningene.

Og slik blir du bedre

I etterkant av In Amenas-angrepet på en Statoil-installasjon nord-afrika fikk den gang sittende konsernsjef i Statoil Helge Lund mye skryt for sin troverdighet.

En viktig årsak var måten han kommuniserte med egne folk, men også utad. Kommunikasjonsrådgiver Nils M. Apeland pekte her på at kun 1 av 10 nordmenn stoler på at en næringslivsleder vil fortelle sannheten uansett hvor vanskelig og kompleks den er. Apeland tror Lund lyktes fordi han var åpen, synlig, tydelig og troverdig - i tillegg til Norges største kommunikasjonsavdeling i ryggen.

Powered by Labrador CMS