Ledelse

Slik planlegger du for det usikre

Ekspert på prosjektledelse, Kim van Oorschot, forklarer hvordan man kan planlegge for det usikre gjennom å måle det sikre.

Publisert Sist oppdatert

Prosjekter blir forsinket og utsettes. De blir større enn forventet, vanskeligere enn forventet. Kunder endrer krav, man endrer produktspesifikasjonene, eller man opplever forsinkelser fra leverandører. Det er utallige faktorer som påvirker gjennomføringen av et prosjekt, men felles for alle er at man ikke vet om det kommer til å skje.

– Man tenker ofte at en prosjektleder har fullstendig informasjon, at alt er kjent og at alle er rasjonelle. Men sannheten er at man bare legge kortsiktige prosjektplaner fordi på lang sikt vet man simpelthen ikke hva som kommer til å skje. Som en venn av meg sa: «lang sikt er alt over 48 timer fra nå av», sier Kim van Oorschot, professor i prosjektledelse ved handelshøyskolen BI

I sitt nyeste forskningsprosjekt har hun imidlertid oppdaget tre forhold i prosjekter som er objektivt målbare, og som kan brukes til å planlegge for nettopp det ukjente. Prosjektledere kan altså måle det «kjente» for å håndtere det «ukjente». Studien er godkjent av Journal of Product Innovation Management, og skal publiseres i en senere utgave.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS