Ledelse

Forskningen viser at organisering av en offentlig tjeneste kan utformes på en måte som gjør det vanskeligere å stille politikere til ansvar.

Slik unngår ledere å få skylden for kriser

Det blir vanskeligere å stille en enkel leder til ansvar når flere aktører er involvert.

Publisert Sist oppdatert

I forskningsartikkelen The politics of blame avoidance in complex delegation structures: the public transport crisis in Berlin, har Tobias Bach og Kai Wegrich sett på grep politikere og andre beslutningstakere kan gjøre i forkant av kriser for å unngå å bli sittende som svarteper.

Forskningen viser at organisering av en offentlig tjeneste kan utformes på en måte som gjør det vanskeligere å stille politikere til ansvar.

Hvis det for eksempel er mange ulike aktører involvert i å levere en tjeneste, vil det ta lenger tid før en politiker eventuelt blir stilt til veggs, viser forskningen.

– Muligheten for helt å slippe skyld blir også større sier Bach til Forskning.no som først omtalte saken.

Bach er ansatt ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Vanskelig å ansvarliggjøre

Forskerne har sett på jernbanesystemet i Tyskland, som har flere likhetstrekk med det norske jernbanesystemet.

I Norge er Bane NOR ansvarlig for infrastruktur, VY, Go Ahead og SJ er ansvarlig for drift av togforbindelsene, et tilsyn som skal passe på sikkerheten, i tillegg til et direktorat og et departement.

– Jo flere aktører man har, jo vanskeligere blir det å identifisere hvem det er som har ansvar hvis det oppstår en krise, sier han.

Det gjelder alle sektorer med mange aktører.

– Det er rett og slett vanskelig å finne ut hvor mye ulike aktører har bidratt, eller ikke bidratt, til en krise, og derfor blir det vanskelig å holde noen ansvarlig.

En annen måte ledere kan unnslippe kritikk på er å delegere oppgaver.

– Å delegere til en underliggende etat kan også fungere som en god lynavleder for politikere. Ved for eksempel en situasjon der en person eller klient ikke har fått den tjenesten man har krav på vil det i første omgang være de operative som får skylden. Det kan fungere som en lynavleder og en enkel syndebukk for toppolitikere.

Powered by Labrador CMS