Ledelse

Slutte å jobbe på fritida?

Her er 4 vaner til inspirasjon.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Undersøkelsen Randstad Workmonitor viste at norske medarbeidere i svært stor grad er tilgjengelig utenom arbeidstid. 6 av 10 oppga at de umiddelbart responderer på jobbrelaterte telefoner, mail og tekstmeldinger.

Når du tar med deg jobben hjem, kan det være fordi du har så mye å gjøre at det er nødvendig for å rekke alt, men kanskje handler det i tillegg noen dårlige vaner du har lagt deg til?

Kan kollegaene forvente å få svar utenom arbeidstid, eller ikke?

Coachen Elizabeth Grace Saunders lister i et innlegg hos Harvard Business Review opp noen vaner hun mener er til hjelp for deg som har som mål å trekke en skarpere skillelinje mellom arbeid og fritid.

Her er overskriftene – til inspirasjon:

  • Bestem deg for hva som er arbeidstid
    Hvis du ikke komme på jobb til bestemt tid, men har fleksitid, lag deg en ukeplan der du bestemmer deg for når arbeidsdagene begynner og slutter.

  • Ha oversikt
    Ha oversikt over oppgavene dine, og tidsfristene for når de skal være ferdige. Noter det ned. Da slipper hjernen å tenke på alt, og det blir lettere å prioritere og sette tidsfrister. Husk å sette av tid også til forberedelser og til «eget arbeid» som ikke er respons på andres forespørsler. Bruk litt tid mot slutten av dagen til få oversikt over hva du har fått gjort, og planlegg framover.

  • Gi kollegaer beskjed om når og hvordan du er tilgjengelig
    Kan kollegaene forvente å få svar utenom arbeidstid, eller ikke? Gi også beskjed om hvordan de kan nå deg hvis noe virkelig haster.

  • Få jobben gjort på jobb
    Saunders oppfordrer folk til å jobbe kun når de er på jobb. Hennes råd er å starte med planlegging og oversikt, som beskrevet ovenfor, og så prioritere hardt for å få gjennomført. Hvis du likevel må jobbe om kveldene/i helgene, sett av et tidsrom og hold deg til det. Slutt å jobbe på det tidspunktet du har bestemt deg for. Dette kan være bedre enn å hele tiden å gå og tenke på hva du skulle ha gjort om kveldene/i helgene, uten at du gjør noe.

Powered by Labrador CMS