Ledelse

CecilieThanum-Saanum gir råd om hvordan du kan komme deg ut av en hverdag preget av negativt stress.

Snu negativt stress til positiv travelhet

– Mange mellomlederne jeg møter er frustrerte fordi de opplever at andre eier tiden deres, sier Cecilie Thunem-Saanum, forfatter av boken «Tid til alt».

Publisert Sist oppdatert
Hun er tobarnsmoren som tidligere har vært leder både med og uten personansvarlig i hotellbransjen og på teater, men som for 11 år siden startet sin egen bedrift. Nå holder hun bortimot 200 kurs og foredrag om kommunikasjon og tidsstyring, og i en nyutgitt bok skriver hun om hvordan du kan snu negativt stress til positiv travelhet.
Selv ble hun for alvor oppmerksom på forskjellen på negativt stress og positiv travelhet mens hun fremdeles var leder.
– Jeg fikk en tilbakemelding fra en medarbeider. Hun mente at jeg ikke likte henne. Jeg sa at jeg likte henne veldig godt, klappet og trøstet. Men det hjalp ikke. Hun hørte ikke hva jeg sa. Det hun oppfattet var det negative stresset i kroppsspråket mitt, sier Thunem-Saanum, som er opptatt av hvordan kommunikasjon virker på andre. Hennes erfaring er at problemer med kommunikasjon og negativt stress ofte henger sammen.

Travelhet versus stress

For å oppnå positiv travelhet uten negativt stress er det aller viktigste å ha tro på det du holder på med, samt at du opplever at du har kontroll på din egen tid, mener forfatteren.
– Mange mellomledere er frustrerte fordi de opplever at andre eier tiden deres. De opplever at oppgavene de utfører ikke er selvvalgte. Det kan handle om at de skal gjennomføre kuttvedtak eller noe annet som strider mot deres egen overbevisning. Det går på verdiene deres løs og de føler ofte at andre presser dem, samtidig som de utsetter seg selv for indre press. Da blir resultatet negativt stress. Jeg selv opplevd dette som leder. Jeg ble amper, krøllete i pannen og gikk rundt med hardt blikk. Jo, mer stressede vi blir, jo mindre empati viser vi og jo mindre evne har vi til å forstå en sak fra andres synsvinkler. Det er annerledes hvis du er travel på en positiv måte. Da klarer du å smile og du forstår også bedre andres situasjon.
– Heller ikke ledere kan gjøre bare det de har tro på eller lyst til?
– Nei, men det er viktig at de store linjene stemmer. At personlige verdier sammenfaller med ledelsens og bedriftens verdier. Ellers blir det tøft å være leder.

To hverdagstips

Thunem-Saanums to beste hverdagstips til ledere som vil bort fra det negative stresset er:
  • Prioriter
  • Legg inn tidsbuffere
For å bli god i noe, må du akseptere å være middelmådig eller dårlig i noe annet. Du må sette noen grenser, og si nei til ting som ikke er viktig nok.
– Vi må våge å si at dette har jeg ikke kapasitet til å gjøre, uten å utbrodere hvorfor. Vi har en lei tendens til å ville bevise og forklare. Men ofte forklarer vi i stykker troverdigheten vår. Folk humrer når jeg forteller om dette i foredrag. De kjenner seg igjen. Vi har alle en kollega eller ansatt eller venn som ikke holder ord og som ikke holder tiden. Og som har en masse forklaringer på hvorfor de ikke rekker det. Jo mer vi forklarer, jo mer reagerer imidlertid den andre personen. Den andre tenker at dette var da voldsomt, dette trenger jeg ikke å vite. Ta heller utgangspunkt i at folk stoler på deg. Du kan gi beskjed om at du ikke rekker en oppgave, uten å forklare så mye.
– Du må regne med å skuffe folk når du sier nei?
– Ja, men hvem skuffer mest? Den som ikke klarer å holde avtaler, eller den som sier fra i forkant? Selvfølgelig vil noen bli skuffet når du sier nei, men skal du vinne frem og levere kvalitet er min påstand at du må våge å være tydelig i dine prioriteringer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS