Ledelse

Anders Opedal tok over for Eldar Sætre som konsernsjef i Equinor i november.

Tidligere Equinor-direktør advarer om svekket ledelseskultur i selskapet

Den nye ledelsen i Equinor får nok å gjøre. Nå rettes skarp kritikk mot både styringen av selskapet og ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Ikke før Equinors nye konsernsjef Anders Opedal er blitt varm i sjefstolen, begynner kritikken å hagle mot selskapet.

Kritikken går særlig på styring og ledelse.

Opposisjonen er misfornøyd med eierstyringen, konserntillitsvalgt varsler om ukultur og en tidligere direktør gjennom mange tiår valser ned ledelseskulturen i det gamle flaggskipet.

Svekket ledelseskultur

Equinor trenger en ny og bedre ledelseskultur.

Det mener Thormod Hope som har jobbet i selskapet i 31 år og hatt flere direktørstillinger, blant annet som direktør for Brage-feltet. Han har skrevet en kronikk i Bergens Tidende.

Han spør hvor det er blitt av takhøyden i selskapet.

«På 2000-tallet var det ikke lenger så lurt å utfordre sjefen. Det ble lett dårlig stemning. Det ble etter hvert en norm at sjefen alltid hadde rett. Ledergruppene ble etter hvert mer og mer erstatter av lojale tannløse støttespillere, og de faglig friske diskusjonene, som tidligere endte i gode beslutninger, forsvant mer og mer», skriver han.

Samtidig ble det stadig viktigere å drive nettverksbygging og kjenne de rette lederne, ifølge den tidligere direktøren.

Hope synes å se en tendens til gruppetenkning nå.

Han peker på at ledere i Equinor har blitt mer fraværende, og at medarbeidere styres og følges opp i større grad via e-poster og meldinger.

Varslet om ukultur

Konserntillitsvalgt i Equinor, Owe Ingemann Waltherzøe, sendte nylig et offentliggjort brev til direktør for sikkerhet i selskapet, Torger Rød, hvor han varslet om det ham omtalte som en ukultur i selskapet.

Kritikken gikk på at økonomi virket å få forrang over sikkerhet og at store kostnadskutt har ført til forskyvning av nødvendig vedlikehold.

Ledelsen i selskapet har mottsatt seg disse påstandene.

Vil ha sterkere styring

Sist uke uttalte Aps Espen Barth Eide til Dagens Næringsliv at staten måtte bli like «tydelig» som private eiere og ikke lenger være «den snilleste gutten på generalforsamling».

LES OGSÅ | Forvirring om petimeterstyring av Equinor

Som eksempel på tydelighet nevner Barth Eide at det kan være aktuelt å stille forventninger om at en prosentandel av Equinors investeringer skal være innen fornybarsektoren.

For Barth Eide handler det om at vi nå står midt i en stor omstilling innen energi, og at det betyr sterkere eierstyring.

Olje- og energiminster Tina Bru er frustrert over det hun ser på som vinglende kritikk. Til samme avis sier hun at Barth Eide må være mer konkret på hva han mener bør endres av eierstyringen.

– Skal staten gå inn og drive petimeterstyring av hva et selskap gjør, eller ta de kommersielle vurderingene? Nei, jeg mener ikke at vi skal det, sa Bru til DN.

Powered by Labrador CMS