Ledelse

Tiltak mot kronisk utsettelsesatferd ser ut til å virke

Publisert Sist oppdatert

En gruppe forskere fra Tromsø introduserte tiltak for å redusere utsettelsesadferd blant studenter som en obligatorisk del av undervisningen for psykologistudenter. Studentene fikk opplæring i hvorfor og hvordan vi utsetter krevende og langtekkelige oppgaver.

De fikk ble også undervist i konkrete tiltak for bedre tidsstyring, samt relevante temaer fra kognitiv adferdsterapi.

Graden av utsettelsesadferd blant studentene ble målt både før og etter tiltakene, og resultatene tyder på at studentene var betydelig mindre plaget av prokrastinering etter undervisningen, skriver nettstedet psykologisk.no.

Tromsø-forskerne har nylig presentert resultatene fra en studie de har gjort av utsettelsesadferd. De kan ikke med sikkerhet si hvilke tiltak som har gjort størst utslag, men forsker Kent Nordby sier til psykologisk.no at han tror at økt bevisshet rundt problemet og konkrete råd har vært to viktige faktorer.

I tospann med forsker Frode Svartdal gir Nordby tre tips mot utsettelsesadferd hos psykologisk.no. Her er kortversjonen:

  • Sett i gang
    Oppgavene virker ofte mer omfattende og vanskelige før du har begynt enn når du er kommet igang.
  • Lær deg tidsplanlegging
    Få oversikt over arbeidet, bruk kalender og sett tidsfrister. NB: Vær realistisk når du planlegger, ellers blir det vanskelig å gjennomføre.
  • Fjern distraksjoner
    Jo flere distraksjoner du har tilgjengelig, jo mer energi må du bruke på å motstå fristelser. Legg bort telefonen, logg ut av sosiale medier, steng av internett, oppsøk steder hvor du ikke blir distrahert av andre.
Powered by Labrador CMS