Ledelse

Trond Søreide, administrerende direktør i AFF.

Trond Søreide: – Verdifullt med et bredt perspektiv på stress

– Mange arbeidsgivere er opptatt av stress og leter etter måter å håndtere stress på i egen organisasjon, erfarer Trond Søreide, daglig leder i AFF.

Publisert Sist oppdatert

­Trond Søreide er daglig leder organisasjons- og lederutviklingsmiljøet AFF. De jobber til daglig opp mot mange store organisasjoner, og hører ofte historiene om folk og organisasjoner som opplever at de strekkes i alle retninger.

I slutten av august inviterte AFF danske Helle Hedegaard Hein til arrangementet «Gnist» for å snakke om stress. Hun snakket blant annet ulike former for stress og at ulike mennesker stresses av ulike ting.

Hun skiller mellom likevektsøkende og spenningssøkende mennesker. Søreide sier de invitere Hein til Gnist for å få løftet ulike perspektiver og mulige løsninger på stress.

– Jeg tror det er verdifullt å løfte diskusjonen om stress til et perspektiv der stress ikke bare handler om individets motstandsdyktighet eller at det må tilføres mer ressurser. Stress kan også skyldes mangel på mening og ulike løsninger kan være rett for ulike oppgaver og mennesker, sier AFF-lederen.

Ikke individets ansvar alene

Hein skiller mellom ulike typer, som igjen finner mening i arbeidet på ulikt vis. En vanlig kritikk mot å dele inn i typer, er at vi mennesker er mer sammensatte enn som så, men Søreide trekker en parallell til personlighetsvariabler i psykologifaget

– Vi kan være mer eller mindre av noe i perioder, men det er nyttig å ha noen kategorier å diskutere og arbeide ut fra; blant annet når det gjelder stress, sier han, og legger til at det er nyttig å vri og vende på hva stress faktisk er. Det kan være noe annet enn vi tror.

Hein mener at det i håndteringen av stress i Danmark er for mye fokus på individ og for lite fokus på rammene og arbeidsgivers ansvar.

AFF har ikke norske data på dette, men Søreide er klar på at oppfølging av stress bør handle om mer enn individet og individets tåleevne; herunder rammene for arbeidet.

Powered by Labrador CMS