Ledelse

Den 11.juli fortalte Bjørn Kjos at han skulle gå av etter hele 17 år som konsernsjef i Norwegian. Finansdirektør Geir Karlsen (t.h) ble fungerende konsernsjef, og sitter fram til 1.januar. Da kommer Jakob Schram inn som ny leder.

Vanskelig å lede etter «ringrevene»?

En analyse fra Strategy& viser at ledere som overtar etter toppsjefer som har sittet i ti år eller mer, i snitt leverer dårligere resultater.

Publisert Sist oppdatert

Konsulentselskapet har over tid kartlagt lederskifter i 2500 av verdens største selskaper. I årets analyse ser de at toppledere som overtar etter sjefer som har sittet i ti år eller mer i snitt leverer dårligere resultater enn andre ledere, målt i børsavkastning. Det være seg både den lederen de erstattet, og andre ledere som har vært like lenge i stillingen.

LES OGSÅ:
Dagens Perspektivs årlige kartlegging av lederskifter
i de 50 største selskaper på Oslo Børs. Les også:

Per-Ola Karlsson, partner i Strategy& i Midt-Østen, har tidligere uttalt til Dagen Perspektiv at det kan være flere årsaker til dette:

– En toppsjef som har sittet veldig lenge, risikerer i noen tilfeller å leve i en virkelighet som ligner den som fantes da han tiltrådte. Risikoen med å ikke fornye ledelsen, er at den kritiske, strategiske tenkningen kan avta over tid, slik at selskapet mister relevans, sier Karlsson, og legger til at sjefer som har sittet lenge kanskje heller ikke gjør de investeringene som er nødvendige for fremtiden.

Risikoen er at den kritiske, strategiske tenkningen kan avta over tid

Foto Per-Ola Karlsson, partner i Strategy& i PwC. Foto: Strategy&

Norske nykommere

Betyr dette at vi da vi forvente dårligere resultater fra de nye sjefene i Norwegian, DnB og Hydro enn fra andre ledere? Fordi de forrige sjefene satt i ti år eller mer?

Ifølge Per-Ola Karlsson så er det slik, statistisk sett. Men – om det faktisk vil inntreffe i akkurat disse selskapene, kan man ifølge konsulenten ikke si noe om. Han viser til at det finnes høyt presterende toppsjefer som har sittet i massevis av år, men oppfordrer styrer til å tenke igjennom risikoen.

I ettertid vet vi at de nye lederne i Norwegian, DnB og Hydro har fått utfordringer med henholdsvis lønnsomhet, anklager om tilknytning til en hvitvaskingssak og «Brasil-situasjonen» på bordet. Om dette kan kobles til at forrige leder satt i ti år eller mer, er det imidlertid «umulig» å si noe om.

– Kreves smidighet

Hodejeger Ole Petter Melleby i Isco Group tror det kan ligge en risiko i at man kan gå seg litt fast i vante mønstre hvis man er i samme organisasjon i over ti år. Dette mener han gjelder både toppsjefen og også organisasjonens evne til nyskaping.

Stig Berntzen, hodejeger og daglig leder i Korn Ferry Norge, viser til at det ikke er noen «fasit» på hvor lenge en toppleder bør sitte. Det avhenger av type selskap og marked.

– Men generelt ser vi at det kreves mer smidighet og fleksibilitet av toppledere i dag enn tidligere. De må ha evnen til å omstille både selskapet og seg selv, sier Berntzen.

Powered by Labrador CMS