Ledelse

Vanskelig for å konsentrere deg på jobb?

Grace Lordan ved London School of Economics endret måten hun jobbet på og frigjorde flere timer per dag.

Publisert Sist oppdatert

Er du lei av den evige strømmen av varslinger, stappfulle innbokser og en oppgaveliste som ser ut til å leve sitt eget liv?

Grace Lordan, førsteamanuensis ved London School of Economics og forfatter av boken «Think Big - Take Small Steps and Build the Future You Want», skriver om dette hos The Financial Times, og mener at noe av løsningen ligger i evnen til å jobbe konsentrert uten å la seg distrahere. Hun slår et slag for det psykologene kaller attentional control; kunsten å styre sine egne mentale ressurser helt og fullt inn i spesifikke oppgaver.

Hun kaller det en superkraft som både kan gi økt velvære og hurtiglade produktiviteten din.

Selv gjorde hun et helhjertet forsøk på å få mer kontroll på hva hun viet oppmerksomheten sin til, og anslår at hun har frigjort rundt fire timer per dag.

Hun mener at noe av det som kan stjele uforholdsmessig mye oppmerksomhet, er meningsløse møter, å forberede uviktige dokumenter og all oppmerksomhet vi bruker på det vi ikke har noen kontroll over; som å klage på været eller å analysere hva vi tror andre tenker om oss.

Kan du påvirke resultatet?

Før du vier det minste oppmerksomhet på en oppgave, still deg selv to spørsmål, råder Labor:

  • Bryr du deg om resultatet?
  • Kan du påvirke / kontrollere resultatet?

Hvis svaret er ´nei´ på et eller begge spørsmål, bør du styre oppmerksomheten din tilbake til det du vil prioritere og lær deg å si nei.

På denne måten vil du lære deg både å delegere mer og å ta raskere beslutninger om lite viktige saker. På denne måten vil også møter bli kortere. De lange møtene blir forbeholdt saker med topp prioritet.

I tillegg viser Lordan til klassiske tips som å la være å sjekke mail og andre beskjeder kontinuerlig, og å samle oppgaver i bolker. Hjernen klarer dessuten ikke å jobbe konsentrert hele tiden. Dermed handler det om å prioritere.

Norsk forskning

Det er mange som er opptatt av å knekke koder for å bli mer effektiv på jobb. Dagens Perspektiv har tidligere intervjuet Sintef-forsker Viktoria Stray samt Asgaut Mjølne og Ola Hast i Sparebank 1 om en metode der man jobber i par.

De tre er opptatt av å veksle mellom konsentrert arbeid og pauser, og likte alle også å jobbe etter den såkalte Pomodoro-teknikken; der man jobber med fullt fokus med bare én ting om gangen i 25 minutter, for så å ta 5 minutter pause.

Viktoria Stray forsker på møter, og fant i en studie at 30 prosent av tiden ansatte i et norsk fintech-selskap brukte i møter var bortkastet tid. Flere av hennes 10 tips til mer effektive møter, er i samme gate som tankesettet til Grace Lordan fra London School of Economics.

Stray anbefaler blant annet å samle møtene til bestemte dager og tider på dagen, og at man sørger for at møtene er relevant for alle inviterte og ikke kaller inn flere enn nødvendig.

Men vi er ikke bare produktive «roboter», og møter kan ha noen fordeler som ikke handler om produktivitet her og nå.

Stray og hennes forskerkollegaer minner i sin studie om at annen forskning blant annet har vist at møter kan knyttes til jobbtilfredshet. Møter kan også bidra til oppnåelse av arbeidsrelaterte mål, sosialisering på arbeidsplassen og problemløsing.

Møteeffekten er imidlertid et toegget sverd. Hvis deltagerne er misfornøyde med de møtene de deltar på, kan det redusere de positive møteeffektene.

Powered by Labrador CMS