Ledelse

Vi må komme oss ut av den positive tenkningens tyranni

Ida Hallgren, psykolog og forsker i praktisk filosofi, mener at økt aksept for negativ tenkning er av det gode – for eksempel under omorganiseringer.

Publisert Sist oppdatert

Tenk positivt! Hvor mange ganger har vi ikke hørt det? Både med adresse til hvordan hver og en av oss håndterer livene våre på det personlige planet og i arbeidslivssammenheng. Noen synes imidlertid det får være grenser for hvor positive vi skal være i enhver tid.

Tenk mer negativt

En av de mest kjente psykologene som har gjort «opprør» mot all den positive tenkningen, er den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann, som i den satiriske boka «Stå imot – si nei til selvutviklingen» blant annet har provosert med oppfordringer som: «Ta på deg nei-hatten» - det er bare programmerte roboter som alltid sier «ja» og «Fokuser på det negative».

I et intervju med det svenske magasinet Personal och Ledarskap, er Ida Hallgren, psykolog og forsker i praktisk filosofi inne på noe av det samme. Hun sier i dette intervjuet at det finnes ekstremt destruktive konsekvenser av den positive tenkningen, og viser til at mange mennesker kjenner seg mislykkede fordi de ikke lykkes med å leve opp til de positive idealene.

Overser faresignaler

Hallgren argumenterer med at hvis alt skal sees på som en mulighet, og det ikke skal finnes noen problemer og ingenting skal kunne gå feil, så er det lett å overse faresignaler i situasjoner der man burde reagere. Hun mener videre at negativt tenkning er av det gode, fordi vi da fatisk har en måte vi forholder oss til det som oppleves som negativt og ubehagelig på. Den som tillater seg å tenke negativt, tør kanskje også å gå inn i situasjonen for å finne ut om det er noen informasjon der som tilsier at om dette er noe man bør ta på alvor eller ikke. Om man bør handle eller ikke.

Omorganisering på jobben

Psykologen mener at det å akseptere negativ tenkning i større grad vil føre til at man løser flere problemer, det vil gjøre at man tar bedre beslutninger og til at kompetanse blir bedre ivaretatt. Hun hevder også at det vi føre til mindre stress.

Ett av de eksemplene hun bruker, gjelder omorganisering på arbeidsplasser og sjefer som forsøker å roe ned stemningen ved å si ting som at det er ingen fare, det skommer til å gå bra, det ordner seg. Istedenfor å si noe sånt som: Det kommer til å bli vanskelig og mye stress en stund framover. Hvordan skal vi for forberede oss? Hvilke problemer og hva slags risiko kan oppstå?

Lytter ikke

Hallgrens poeng er at hvis det faktisk er et høyt stressnivå i bedriften, så bør man stille spørsmål ved om det er noen strukturelle problemer og ikke bare si at det ordner seg. Problemer som ligger der, og som man ikke tar tak i, forsvinner ikke av seg selv, fastslår psykologen. Å bare si at alt ordner seg, kan bli en til en framgangsmåte der man ikke lytter.

Journalisten i Personal och Ledarskap påpeker overfor Hallgren at det finnes mange studier som viser at man gjennom å smile og le kan lure hjernen til å være glad. Hallgrens svar er at det kan fungere på kort sikt, men hun er kritisk til at man skal velge en slik tilnærmingen hele tiden. Hun mener positiv tenkning er en tilnærmingsmåte som ikke fungerer i lengden.

Powered by Labrador CMS