Annonse
Foto: Terje Bendiksby | NTB scanpix
Leder
Leder

Striden mellom Venstre og Frp fortsetter

Igjen er Siv Jensen og Trine Skei Grande i tottene på hverandre. De vil det egentlig ikke, men det må bare bli sånn av hensyn til eget parti. De er begge statsråder i samme regjering. De burde tilsi at de la seg lavt og sa minst mulig. Men det som tjener regjeringen må vike. Her gjelder det å markere sine partier.  

Det er Abid Raja, Venstres utspillskanon, som er årsak til spetakkelet. Han anklager Frp for å bedrive brun propaganda. Og det er ikke uttalelser fra sære utskudd i partiet han sikter til. Det er Siv Jensen uttalelse om snikislamisering og nestleder Sylvi Listhaugs bilde og melding på Facebook om at Norge ikke tar imot båtemigranter han skyter mot.

Det er forståelig at Frp bestemte seg for å dra innvandringskortet før valget. Det er en medisin som har virket tidligere. Men hva i alle dager skulle de finne på når innvandringen er rekordlav? Det var sært å bruke episoden der tre muslimske kvinner ikke ville håndhilse på kronprins Haakon som bevis på at det skjer en snikislamisering i de norske samfunnet. Men man tar det man har. Det kan kokes suppe selv på en liten spiker.

Framfor å behandle disse uttalelsene som mygg en bare kan knipse vekk, kommer Abid Raja trekkende med kanon.

Sylvi Listhaugs fant på begrepet «båtmigranter» for å vekke reaksjoner. Og det greide hun. Som vanlig.

Framfor å behandle disse uttalelsen som mygg en bare kan knipse vekk, kommer Abid Raja trekkende med kanon tre uker seinere og fyrer løs. Han må være ute i et ærend. Det ærendet er å markere seg selv som en het kandidat til å overta ledervervet i partiet.

Trine Skei Grande sier Raja taler på partiets vegne og vil ikke beklage eller korrigere det han sier. Erna Solberg tar avstand fra begrepet «brun propaganda» og Siv Jensen ber Trine Skei Grande rydde opp og sette Abid Raja på plass.

Abid Raja har fått bred støtte fra fylkesledere. Det har gitt ham blod på tann. Han viste ingen tegn på å ville moderere seg da NRK intervjuet ham i går. Rajas omkved er at det var «nødvendig å si ifra».

Trine Skei Grande kan ikke ta avstand fra Abid Raja når han har så pass stor støtte i partiet. Det Trine Skei Grande er opptatt av, er å sørge for at valgkomiteen innstiller henne som partileder for en ny periode. Da kan hun ikke legge seg ut med Raja. Skei Grande må framstå som den samlende.

Trine Skei Grande er ikke interessert i å la Raja bruke denne saken som et bevis på sin evne til å si ifra og markere Venstre. Til sine nærmeste støttespillere kan hun peke på hva de vil få mer av om Raja slippes til i front for partiet.

Hvis målet er å provosere, er Raja et funn. Han bruker samme metode som Sylvi Listhaug.

Hvis målet er å provosere, er Raja et funn. Han bruker samme metode som Sylvi Listhaug. De kan begge bruke begreper som vekker oppsikt og som mediene griper fatt i. Vi ender opp i debatter om begreper og hva folk føler eller tenker om hva begrepene betyr.

Den slags debatter om begrep og innhold som Raja og Listhaug inviterer til, fungerer utmerket i et politisk spill. På de politiske realiteters bord er det en mager rett.

Vi har på nytt fått illustrert de sterke spenningene mellom regjeringspartiene. Vi får gå ut ifra at Erna Solberg i dag ber Trine Skei Grande og Siv Jensen om å bidra til på få denne saken ut av verden. Det er viktigere saker Frp og Venstre er uenige om og som det må finnes løsninger på.

Annonse
Annonse