General Qasem Soleimani.

Foto

Kontoret til Irans øverste leder via AP, NTB Scanpix.

Publisert: 3. januar 2020 kl 10.16
Oppdatert: 3. januar 2020 kl 10.38
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Trump likviderer

– USA har drept den iranske generalen Qasem Soleimani som et ledd i en forsvarshandling, heter det nøkternt i en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Det opplyses samtidig at angrepet ble beordret av Donald Trump.

10 andre ble også drept i droneangrepet i Irak. Blant dem var nestlederen for den irakiske militsen PMF (Popular Mobilization Forces), Abu Mahdi al-Mohandes.

General Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken.

Han ble regnet som den nest mektigste i Iran. Han opererte med vide fullmakter fra den politiske ledelse og regnes som hjernen bak Irans operasjoner i Syria, Irak og Libanon.

Iran lover «en kraftig hevn». Den kan bli såpass kraftig at USA vil måtte svare.

Bakgrunnen for den amerikanske aksjonen er demonstrasjonene og angrepet på den amerikanske ambassaden i Irak.

Saken fortsetter under annonsen

Iran nekter for at det er de som står bak. Det bryr ikke Trump seg om. Trump påstår dessuten at Soleimani planla flere angrep mot amerikanske diplomater og militære i Irak.

Med nattens angrep vil Trump vise at han mener alvor.

Irans øverste leder, Ali Khamenei, skrev på twitter rett etter angrepet at «martyrdøden var belønningen for Soleimani ustanselige innsats».

Dermed har han gitt tolkningsrammen for hvordan Iran skal oppfatte angrepet. Iran drives inn i en hellig krig.

Iran lover «en kraftig hevn». Den kan bli såpass kraftig at USA vil måtte svare. Dermed er en ny krig i et av verdens mest urolige områder i gang.

Quds-styrken og Soleimani blir sett på som terrorister både i EU og i USA. Det er imidlertid et langt stykke vei fra å anse noen som terrorist og å sende en drone inn i et land for å likvidere ham. 

Det USA forteller Iran med sin aksjon i natt, er at ingen kan føle seg trygge. De kan angripe hvem som helst, når som helst.

Saken fortsetter under annonsen

Det har lenge vært spekulert på om USA er rede til å gå til krig mot Iran. Donald Trump har holdt igjen- inntil i natt.

Trump vil ikke at USA skal være «politi» verden over. I tråd med hans «America first»-politikk vil trekke tilbake amerikanske styrker både fra Syria og Midtøsten.

Nå kan han imidlertid bli tvunget til økt militært nærvær i området. Irak ser ut til å være tapt for amerikansk innflytelse.

USA oppfordrer i morgentimene i dag alle med amerikansk statsborgerskap til å forlate landet.

Donald Trump har igjen klart å skape splittelse i USA. Både Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som alle for tiden leder an til å bli Demokratens presidentkandidat, forsømmer likvidasjonen.

«President Trump har kastet en dynamittgubbe inn i kruttønnen», sier Biden i en uttalelse.

Sanders sier vi nærmere en «ny katastrofal krig i Midtøsten, som kan koste talløse liv og trillioner dollar».

Saken fortsetter under annonsen

USA har skilt lag med EU i når det gjelder Iran. USA kjører en knallhard sanksjonslinje og bryr seg ikke om avtalen som skal hindre at Iran utvikler atomvåpen. Nattens angrep vil øke avstanden mellom USA og EU.

Med nattens angrep beveger Donald Trump seg ut i et terreng han ikke mestrer. Han bidrar til å isolere USA ytterligere

EU har i skrivende stund ikke uttalt seg om det amerikanske angrepet. Trump kan ikke regne med støtte fra noen europeiske statsledere.

Spørsmålet er hva Boris Johnson sier.

USA har valgt alenegang i møte med Iran. Om det nå bryter ut krig, vil det være USAs krig.

USA vil aldri kunne få en krig med Iran til å handle om bekjempelse av terrorisme som truer Vesten.

Om Donald Trump vet hva han har satt i gang, er ikke godt å si.

Saken fortsetter under annonsen

Det er mulig at han er klar for å «knuse Iran» som han har truet med. Det kan USA militært satt klare, men det kan sette hele Midtøsten i brann.

Med nattens angrep beveger Donald Trump seg ut i et terreng han ikke mestrer.

Han bidrar til å isolere USA ytterligere og tvinger fram en debatt i Europa om hvordan vi skal forholde oss til en president som kjører sitt eget løp og leder en nasjon som fremstår som stadig mer splittet.