Leder

Den syke Raja

Når Abid Raja bli sykemeldt etter at Trine Skei Grande har baksnakket ham, viser det at de i Venstre har problemer både med Trine Skei Grande og Abid Raja.

Publisert Sist oppdatert

Venstres finanspolitiske talsperson og parlamentariske leder, Abid Raja, er ikke noe aspeløv. Han er en hardtslående politiker som har trening i å stå i stormer, riktignok stormer han selv skaper og som ikke handler om han selv. Nå er han nede for telling etter et svingslag av de heller sjeldne fra partileder Trine Skei Grande.

Legen på Stortinget sykemeldte ham fra før helgen. Raja vil ikke kommentere situasjonen, men ifølge Dagens Næringsliv (DN) har han informert sine kolleger om at han er syk fordi Grande har gjort ham syk. Med det han har sagt er mer enn nok. Slik uttaler man seg når man er i en betent konflikt som det ikke er funnet en løsning på.

Skaden skjedde da Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Helge Andrè Njåstad (Frp) satt sammen for å forberede budsjettforhandlingene. Asheim ringte Trine Skei Grande for å forvisse seg om at det var tilfelle, som Raja hadde sagt, at hun var rede til å reversere støtten til Human Right Service.

Han opplyste ikke at han hadde telefonen på høyttalende. Det er god skikk og bruke å gjøre det. Trine Skei Grande trodde hun snakket kun med Asheim og langet ut: «Abid undergraver hele budsjettprosessen og partiet. Han er ute etter meg». Skei Grande har tydeligvis en fortrolighet til Høyres finanspolitiske talsperson som hun ikke har til sin egen.

Nå er han nede for telling etter et svingslag av de heller sjeldne fra partileder Trine Skei Grande

Saken dysses ned. De må komme i mål med budsjettforhandlingene. Noen dager seinere er det oppvaskmøte i Venstre. Her beklager Skei Grande det hun sa. Hun beklager også overfor Asheim og Njåstad.

– Jeg synes det er svært trist at Abid er sykemeldt. Han har gjort en fantastisk god jobb under forhandlingene om statsbudsjettet, og resultatet av den jobben er vi alle stolte av. Det er riktig at det har vært en diskusjon om en sak i budsjettet og at det i forbindelse med denne saken gikk en kule varmt og falt ord som ikke burde falt. Det har jeg bedt om unnskyldning for, sier Grande til DN og VG.

Trine Skei Grande gjør det hun kan for å reparere den skaden hun har forårsaket. Om det er nok til å roe situasjonen er ikke godt å si. Det vet hun ikke selv en gang. Det er drøyt å baksnakke sin nærmeste medarbeider på finanssektoren slik hun gjorde. Hun bidro til å svekke Rajas autoritet i viktige forhandlinger. Det er mildt sagt en tabbe av en partileder

Trine Skei Grande buser ikke ut med en slik kritikk av Raja bak hans rygg uten at det er en grunn til det. Hun må ha vært frustrert over Raja i lenger tid. Raja tøyer sitt mandat. Han tar ikke signaler og beskjeder fra Trine Skei Grande slik hun ønsker. Raja spiller ut, i øst og i vest, uten å sikre seg tilfredsstillende klarering fra Skei Grande. Det kan være Asheim også har det inntrykket. Det er spesielt at han ringer Skei Grande mens Raja er til stede for å avklare en fillesak, riktignok med symbolkraft. Det dreier seg om rundt fem hundre tusen kroner. Dette burde Raja selv fått avklart uten bistand fra Asheim.

Resultatet bli sannsynligvis at Raja må passe på å forankre sine utspill bedre hos Skei Grande. Han har neppe styrke til å stå i en permanent maktkamp

Når Trine Skei Grande antyder overfor Henrik Asheim at Abid Raja er «ute etter å ta henne», viser hun mangel på dømmekraft. Det kan godt være det er tilfellet. Det er mye som tyder på at Abid Raja er ute etter å posisjonere seg som en ny leder for Venstre. Hvis Trine Skei Grande sitter med dette inntrykket, må hun ikke snakke om det, og alle minst til sentrale ledere i andre partier.

Vanligvis blir ikke en normalt garvet politiker sykemeldt etter en krangel. Trine Skei Grandes uttalelse bak Rajas rygg, må ha truffet Raja på et dypere plan. Trine Skei Grande har tydeligvis ikke maktet å rydde opp etter seg. Raja vet at det Skei Grande sier ikke er tatt ut av løse luften. Hun sier det hun mener. For Raja handler det om posisjonen hans i Venstre. Når Trine Skei Grande rykker ut mot ham med påstander om at han ødelegger for partiet, må han enten ta til seg den kritikken eller ta kampen opp mot henne.

Venstre får ingen målbar uttelling på meningsmålingene etter sin innpass i maktens korridorer. Konflikten mellom Abid Raja og Trine Skei Grande kan bli en ytterligere belastning for partiet. Hvis Raja kommer raskt til hektene igjen, har ingen stor skade skjedd.

Det verste som kan skje, er at noen kommer trekkende med et forslag om at Skei Grandes lederstil bør sjekkes. Det forslaget bør i tilfelle skytes ned umiddelbart. Skei Grande er seg selv. Det er den lederstilen Venstre har valgt. Trine Skei Grande føler seg presset av Abid Raja og har taklet situasjonen på en uklok måte.

Det gjør politikere med jevne mellomrom. Venstre må finne ut av det. De får håpe på at julefreden snart senker seg over parti og tillitsvalgte. Resultatet bli sannsynligvis at Raja må passe på å forankre sine utspill bedre hos Skei Grande. Han har neppe styrke til å stå i en permanent maktkamp.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS