Leder

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum da de startet budsjettkonferansen på Klækken. Foto: Alf Simensen / NTB

Magne Lerø: Støre mot stupet

Løpet er ikke kjørt for Ap. Jonas Gahr Støre har flere muligheter for å legge om kursen for å hindre at det bærer utfor stupet med hele Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

I kriser må ledere fatte beslutninger og stå for det de bestemmer seg for, selv om de møter motstand og det blåser friskt rundt ørene deres. Det gjør Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i det store og hele. Politikken ligger fast – selv om det legges opp til å bruke mer penger i revidert statsbudsjett.

Nå synker prisene sakte, men sikkert. Om det også blir slutt på renteøkningene, og vi kommer i land med et lønnsoppgjør på rundt 5 prosent, kan Støre og Vedum begynne å snakke om at innstramningspolitikken gir de forventede resultatene.

Det gjelder å holde ut elendige meningsmålinger. Trygve Slagsvold Vedum må få helgens landsmøte i Senterpartiet til å vise tålmodighet samtidig, som de peker på hva de interne kampene i regjeringen skal handle om framover. Det ligger an til at det blir sykehus og energi.

Til tross for elendige målinger har Trygve Slagsvold Vedum rimelig god kontroll på eget parti. De er med på den kursen som er staket opp – i alle fall til i høst.

Det er verre for Jonas Gahr Støre. Ap har kurs mot stupet, med ham i førersetet. Han ønsker minst mulig endringer både når det gjelder politikk og ledelse. Spørsmålet er om Støre får den tålmodighet har ber om på landsmøtet.

Kjersti Stenseng

Støre og flertallet i valgkomiteen vet at partiet ikke vil gjøre et hopp oppover på meningsmålingene om Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng byttes ut.

Det er et solid flertall i partiet for at Tonje Brenna velges til ny nestleder. Et frustrert parti får nøye seg med det i denne omgang, sannsynligvis.

Hadde Ap hatt en kandidat som står for en annen politikk enn Støre til å overta som partileder, kunne det kanskje gitt et løft på meningsmålingene. Men Ap har ingen andre enn Støre som kan sette seg i partilederstolen, og det er heller ikke flertall for å skifte ut Støre nå.

Støre vil holde fast på den kursen som er valgt. Trond Giske har varslet at han vil komme tungt på banen i energipolitikken på landsmøtet. Det er ikke sannsynligvis at landsmøtet vil vedta noe Støre ikke kan leve med, men Støre kan bli presset mer enn han liker.

Støre og regjeringen må ha is i magen. Den kan og vil ikke endre politikk nå. Selv om de har retning mot stupet, har de tro på at politikken de fører, vil gi resultater. Om og når bunnen er nådd og et parti begynner å krype oppover på meningsmålingene, vil det ha en forsterkende effekt.

Vi har også meningsmålinger som viser at Ap og Sp vil gjøre det bedre i kommunevalget enn det de nasjonale meningsmålingene viser.

Støre vil sitte utrygt som partileder fram mot stortingsvalget om oppslutningen blir liggende godt under 20 prosent. Han trenger ikke bekymre seg for det nå. Det er først i høst han må legge fram en strategi på valget i 2025. Det kan være han vil ta til orde for endringer i politikken eller at tiden er kommet for å skille lag med Sp.

Raymond Johansen taper

I fjor ble det ymtet frampå at Raymond Johansen burde erstatte Støre som leder. I går viste Norstats Oslo-måling at Høyre har en oppslutning på 27,1 prosent. Ap får 16 prosents oppslutning. Johansen er tydeligvis heller ingen velgermagnet.

Ap har ikke et personproblem som kan hektes på navngitte ledere. De kan heller ikke skaffe seg økt oppslutning ved å bytte ut personer.

Aps problem er at regjeringen mener de må føre den politikken de fører i møte med den internasjonale krisen. Regjeringen kan ikke annet enn å holde ut – og holde fast på de beslutninger de har fattet.

Hvis en ansvarlig styring av landet betyr at regjeringen må holde samme kurs også neste år, kan de ikke regne med økt oppslutning. Derfor må de komme med endringer.

Utfordringen for Jonas Gahr Støre blir å komme opp med nye prioriteringer – og nedprioriteringer – som gjør at han med troverdighet kan hevde at de har lyttet til eget parti og velgerne.

Powered by Labrador CMS