blogg

Unngå presentasjonstabbene - Del I

Visste du at, når man snakker med folk om hva de er mest redd for i denne verden, så kommer døden på en 7. plass? Økonomiske problemer kommer på 4. plass. Hva tror du folk er mest redd for?

Publisert Sist oppdatert

Utrolig nok er vi mest redd for å snakke i større forsamlinger. Tenk deg, dette oppfatter vi som mer skremmende enn noe annet. Er ikke det en aldri så liten utfordring når vi er selgere? For også selgere sliter med dette problemet og kjenner pulsen øker, svetten sildrer og hodet blir varmt bare ved tanken på å skulle snakke til en større forsamling.
Jeg vil i denne serien på tre deler gi deg en oppskriften som kan hjelpe deg til å få kontroll på presentasjonene dine og suksess i større forsamlinger.

Frykten

Jeg husker selv hvor mye jeg gruet meg og hvor nervøs jeg var de første gangene jeg skulle holde en presentasjon. Jeg synes det var forferdelig, og slik tror jeg det er for de fleste, men som det meste vi er redde for går det over etter en stund når vi blir trygge på situasjonen og trygge på oss selv.

Det er nettopp denne usikkerheten det handler om, vi er redde fordi vi ikke er trygge på oss selv. Jeg husker jeg var livredd for at projektoren ikke skulle virke, eller at PC'en ikke ville starte. Jeg var redd for å velte kaffen over buksene mine. Jeg håpet at ingen i forsamlingen ville si noe slik at jeg ble avbrutt og datt ut av det jeg skulle si. Jeg var rett og slett kjemperedd for hvilket inntrykk forsamlingen ville ha av meg og mitt firma. Kort sagt jeg hadde prestasjonsangst.

Det er greit

Det er helt greit å være redd og nervøs. Det er en naturlig og faktisk ganske så sunn reaksjon, men vi må forstå hvorfor det skjer, og vi må akseptere at det skjer. Deretter må vi handle. Det vil si vi må planlegge, og så handle.

Først når vi har planlagt noe skikkelig vil vi få den tryggheten vi trenger for å kunne presentere på et høyt nivå foran en forsamling. Samtidig skader det ikke å bruke humor og spørreteknikker i vår dialog med forsamlingen. De er jo bare mennesker akkurat som oss.

Planlegging

Når du starter med å planlegge en presentasjon må du først bestemme deg for hva målet med presentasjonen skal være. Skal det være en salgspresentasjon, eller en produktpresentasjon? Ønsker du å avslutte handelen der og da, eller ser du langsiktig på det? Skal du være seriøs eller humoristisk, eller kanskje bør du kombinere de to? Alle disse tingene må du tenke igjennom før du lager presentasjonen.

Du bør vurdere hvem som skal være til stede og observere presentasjonen. Kan noen bli støtt av at du bruker humor? Er beslutningstakeren selv til stede? Hvem som er til stede avgjør også hvordan åpningen din bør være. Kanskje kjenner du dem fra før, og kan bruke en noe mindre formell tone enn ellers. Hvordan vil du at informasjonen du presenterer skal oppfattes av forsamlingen? Hvordan skal sammendraget, konklusjonen og avslutningen håndteres? Har du noen sjekkspørsmål for å kontrollere at budskapet er kommet frem?

Samtidig som du vurderer alle disse parametrene må du også huske å innhente informasjon om hvordan lokalet der du skal holde presentasjonen er, og hva slags hjelpemidler som står på stedet, for eksempel projektor, aktiv tavle, trådløs mus, osv.

Neste del

Følg med i neste del av «Unngå presentasjonstabbene» hvor vi ser nærmere på hvordan vi ønsker at andre mennesker skal oppfatte oss i større forsamlinger og hvordan vi bør innlede selve presentasjonen.

Powered by Labrador CMS