«Å håne statistikk er som å håne Griegs noter» - Svensk professor priser statistikkens skjønnhet
Den svenske professoren og legen, Hans Rosling, reiser verden rundt for å folk til å innse skjønnheten ved statistikk. Rosling har utviklet et analyseverktøy for å få ledere til å forstå verden ut fra hvordan den faktisk er, fremfor hvordan de tror den er. Programvaren er allerede kjøpt opp av Google. «Beslutningstakere tror de kan, men mangler i realiteten grunnleggende faktakunnskaper,» sier Rosling, og får Al Gore og Larry Page til å lytte.
«En verden uten statistikk er som en virksomhet uten bokføring,» sier Hans Rosling, professor i internasjonal helse ved Karolinska sykehus i Stockholm og administrerende direktør i Gapminder-stiftelsen. Den anerkjente legen brukte 20 år av sitt liv til å studere sykdom, fattigdom og sult i Afrika, men vier nå mesteparten av sin tid til å promovere økt bruk av evidens og statistikk. «Vi undervurderer de store endringene i verden fordi vi baserer vår forståelse på antakelser og inngrodde myter om hvordan verden ser ut,» sier Rosling. Tallfigurer duger ikke til å gi økt innsikt, tallene må fortelle en historie, mener han.
På midten av 1990-tallet tok den svenske legen skjeen i en annen hånd, og sammen med sin sønn og svigerdatter skapte han programvaren Trendanalyzer, som omdannet kjedelig statistikk til bevegelig og interaktiv grafikk. Etter professorens foredrag på den storslåtte TED-konferansen (technology, entertainment and design) i 2006 kom Googlegründer Larry Page og hans teknologidirektør, Marissa Mayer, opp på scenen for å snakke med den svenske läkaren. Ett år senere var Roslings programvare en del av Googles produktportefølje. Pengene fra salget gikk uavkortet til stiftelsen Gapminder, som sto bak Trendanalyzer. Svenskenes utgave av Norad, Sida, bidro med 15 millioner til utviklingen av programvaren.
«Den første svenskutviklede programvaren som er solgt til Google er Sida-finansiert. Det er ganske utrolig,» sier Rosling.
Hans Rosling mener dagens beslutningstakere tror de kan mye om verden, men i realiteten er de nokså uvitende og ignorante. «Uten statistikk å lene seg til, tar beslutningstakerne avgjørelser i blinde,» understreker en engasjert Rosling overfor Ukebrevet Mandag Morgen. Om en måned forteller svensken som Discover Magazine kåret til årets vitenskapsmann i 2007, sin historie på innovasjonskonferansen i Stavanger (se tekstboks):
* Inspirerer verdens ledere: Etter Hans Roslings foredrag på Googles årskonferanse for en uke siden ble han sittende en time sammen med Al Gore og diskutere i foajeen. Google kjøpte hans utviklede programvare, og Rosling jobber nå med å gjøre statistikkens skjønnhet kjent, særlig blant unge.
* Fellesseie: All verdens statistikk bør være gratis tilgjengelig gratis for alle, også de som ønsker å bruke dataene kommersielt. Feilkilder, svakheter eller misbruk av statistikk, betyr ikke at vi skal sky bruk av fakta, mener Rosling.
Historiefortelling gjennom statistikk
«Min misjon er å avduke det vakre ved statistikk. Ved å få folk til å innse hvor mye tall kan lære dem om verden, fremmer jeg en faktabasert verdensforståelse,» sier Rosling. Det var hans studenter som fikk ham til å innse at det skorter på faktakunnskap, men han har også utallige eksempler på at beslutningstakere tror de kan mer om verden enn hva som er tilfelle. «Jeg foreleste nylig for 1.000 sykehusleger i USA. Jeg fortalte dem at barnedødeligheten i Egypt lå på 20 prosent i 1975 og spurte dem om hva de tror er situasjonen i dag. Jeg ga forsamlingen fire alternativer: 25 prosent, 20 prosent, 15 prosent eller fire prosent. De aller fleste var overbevist om at like mange barn døde i Egypt i dag, som det gjorde for over 30 år siden. Sannheten er at barnedødeligheten i Egypt i dag ligger på fire prosent,» sier Rosling.
«Mange velger å se på verden ut fra forutinntatte holdninger og avleggs kunnskap.»
Ideen til Trendanalyzer fikk professoren da han underviste i et nytt kurs om global helseutvikling ved Karolinska sykehus på 1990-tallet. «Der sto jeg foran Sveriges mest beleste studenter og fryktet at jeg ikke hadde noe å lære dem om verden. Da jeg spurte om hvilke land i verden som hadde høyest barnedødelighet innså jeg av svarene at studentene så på verden gjennom 1950-tallsbriller. Deres verdensbilde besto av en gruppe velstående og velutviklede vestlige land og av en gruppe utviklingsland med dårlig helsevesen, svak økonomi og ustabile regimer. Studentene hadde klare ideologiske formeninger om hvordan verden så ut, og var ikke nevneverdig interessert i fakta.»
Gjennom figurer og diagrammer forsøkte Rosling uten hell å vise studentene at verden faktisk har endret seg drastisk siden 1950-tallet. «Det var da jeg kom opp med ideen om å fremstille statistikk på en annen måte. Hvert lille land ble en boble og størrelsen på boblen viste befolkningstørrelsen. X-aksen viste antall barn født per kvinne og på
Y-aksen gjennomsnittlig levealder,» forteller Rosling. Senere utformet Roslings sønn analyseverktøyet slik at de grafiske fremstillingene ble dynamiske og kunne vise endringer over tid.
Rosling opprettet så stiftelsen Gapminder sammen med sin sønn og svigerdatter og fikk med seg en håndfull dyktige programmerere. «Flere entreprenører burde opprette en stiftelse fremfor å starte selskap,» sier Rosling. Da Trendanalyzer ble kjøpt opp av Google i fjor fulgte Roslings sønn, svigerdatter og tre andre ansatte med på flyttelasset til California. Selv ble Rosling igjen i Sverige og benytter pengene fra salget til å fortsette sitt misjonsarbeid i statistikkens navn.
«Det jeg driver med er faktabasert vulgærforenkling,» sier Rosling. Det er ikke bare studenter og sykehusleger som nå får åpnet øynene for enkle og vulgære fakta. Det sies at Al Gore spratt opp på scenen etter å ha sett Roslings dansende statistikk og hvisket ham i øret at dette var fakta selv ikke han hadde kjennskap til.
«Det stemmer,» humrer Rosling. «Al Gore var ikke klar over at den gjennomsnittlige levealderen i Vietnam i dag er på nivå med hva den var i USA ved utgangen av Vietnam-krigen. Vietnam ligger i dag bare en generasjon bak USA helsemessig, men milevis bak økonomisk,» sier Rosling.
Det er de store linjene Rosling og hans team får frem. «I Asia ser vi at man har prioritert sosial utvikling før økonomisk vekst, mens i USA har man gjort det motsatte.» Roslings Kinaboble viser på en elegant måte hvordan Kina under Mao Zedong ga folket bedre helse ved å få ned barnedødeligheten, mens landet under Deng Xiaoping prioriterte økonomisk vekst (BNP per kapita i amerikanske dollar) fremfor helse.
Statistikk til folket!
Roslings andre misjon her i livet er å gjøre offentlig finansiert data gratis tilgjengelig for alle. «Jeg arbeider for å få nasjoner til å frigjøre statistikk som i realiteten tilhører skattebetalerne,» sier Rosling. «Grovt sett betaler borgerne 10 milliarder kroner verden over for å få ut tall, som de i realiteten har bekostet selv.» Rosling har derfor vært en sentral pådriver til at FNs databaser nå ligger åpent og gratis tilgjengelig på nettet. «Det finnes ingen rasjonell grunn til at myndigheter skal gjøre det vanskelig å hente ut statistikk. Canada og Japan er eksempler på verstingland som krever betaling for statistikk. USA og Kina har på den andre siden tilrettelagt for at data er lett tilgjengelig for alle som er interessert.
I tillegg til å gjøre statistikk gratis tilgjengelig for alle, bør myndighetene også tillate at noen benytter dataene kommersielt. «Jeg ser ingen grunn til at kunnskap må passordbelegges. Ingen tjener på det,» sier Rosling. Han kom nettopp tilbake fra samtaler hos magasinet The Economist i London, som først nylig har begynt å gjøre bladet gratis tilgjenglig på web. «Når selskaper ikke har noen kostnader ved å tilgjengeliggjøre informasjon, ser jeg ingen grunn til at de ikke skal gjøre det. The Economist har opplevd økt opplag etter at de gjorde innholdet gratis tilgjengeli.»
Sier mer enn tusen ord
Rosling jobber stadig med å finne bedre måter å vise verden i tall på. Ved å klikke på et land i analyseverktøyet kan man nå se fordelingen i fem ulike inntektsgrupper. «I enkelte mellomrike land er forskjellene mellom de 20 prosent rikeste og de 20 prosent fattigste tilsvarende to generasjoner i den vestlige verden,» sier Rosling.
Han er snart klar med en egen Gapminder China – som viser de store variasjonene mellom provinsene i Kina, og som også gjør det mulig å sammenligne utviklingen i hver av provinsene med alle verdens land. «Økonomisk var Shanghai på samme nivå som Jugoslavia for 16 år siden. I dag kan man sammenligne Shanghai med Nederland,» forteller Rosling. Samtidig viser dataene at de fattige provinsene i Kina, som den fattigste Guizhou, har en raskere økonomisk vekst enn sine fattige naboland, som Laos og Kambodsja. Rosling venter bare på en siste tillatelse fra Kinas statistikkmyndigheter før analysen blir tilgjengelig for alle.
«Data sier mer enn tusen ord. Dermed kan man raskt sette seg inn i komplisert materiale, som man egentlig ikke har forutsetninger for å skjønne.» Rosling blir energisk når han forteller om hvordan han har fått øynene opp for dimensjonene i Norges olje og gassproduksjon gjennom å mate relevant data inn i Trendanalyzer. «Er dere klar over at Norge pumper opp mer olje og gass enn Saudi-Arabia per innbygger? Innser nordmenn at Norge har den raskeste veksten i CO2-utslipp av alle verdens land?» spør Rosling. «Et av de tallene FN er mest usikre på er faktisk hvor mye CO2 Norge slipper ut.»
Selvsagt gir ikke statistikk det totale bildet, medgir Rosling, og legger til at på samme måte som et foretak trenger kunnskap utover det rent regnskapsmessige, så må statistikk suppleres med annen form for kunnskap.
Statistikk, som all annen kunnskap, kan manipuleres og misbrukes. Men Rosling fortviler mer over den stemoderlige behandling statistikken utsettes for innen utdanning og blant verdens ledere. «Det finnes tre yrker man aldri snakker om i et middagsselskap: begravelsesagent, barnepsykiater og statistiker. For meg er det helt ubegripelig at vi har en så absurd holdning til statistikk. Og det uhyrligste av alt er at folk fortsatt siterer det forskrudde Mark Twain-sitatet, som i dag tilskrives den tidligere britiske statsministeren, Benjamin Disraeli: Det finnes tre former for løgn: løgn, forbannet løgn og statistikk,» sukker Rosling.
«Sjefen for Moderaterne i Sverige foreslo i sin tid å legge ned Statistisk sentralbyrå. Da lurte jeg på om han var gått fra vettet. Å håne statistikk er som å håne Griegs noter,» sier Rosling. «Tradisjonell fremstilling av verden i stolpe- og kakediagrammer gir ikke økt forståelse. Det er som om man presenterer noter for folk som ikke kan lese noter. De vil ikke applaudere eller innse skjønnheten i Griegs musikk ved å kun se på notene.»
Tekstboks
Hans Rosling:
Professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet
Jobbet tidligere som lege i Mosambik og er spesialist på sammenhengen mellom helse og økonomi i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Var med å starte opp Leger uten grenser Sverige. Har også jobbet som rådgiver for WTO og UNICEF.
Han har utviklet det banebrytende dataprogrammet Trendanalyzer som konverterer statistikk om til bevegelig, interaktiv og underholdende grafikk.
Trendanalyzer ble kjøpt opp av Google i 2007.
Tekstboks
Innovative tanker i Stavanger
InnoTown er en internasjonal konferanse, som går av stabelen hvert år og samlere innovative tenkere fra hele verden til et todagers seminar. Konferansen ser på hva som kjennetegner selskaper og personer som er innovative. Hva kjennetegner selskapene som har vært og fortsetter å være innovative? Hvordan driver et selskap innovasjon utover det rent industrielle?
Konferansen bringer sammen noen av verdens mest toneangivende personer, som våger å tenke nytt om hvordan man driver god og nyskapende butikk.
Redaksjonen Mandag Morgen
Ansvarlig journalist: Helene Løken