Samfunn

Ap-partileder Jonas Gahr Støre taler under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus lørdag.

Ap går inn for frivillig sammenslåing og regioner

Publisert Sist oppdatert

Aps landsmøte vedtok i helgen å ikke gå inn for tvangssammenslåing av kommuner. Mens de i partiprogrammet for perioden 2013-2017 het at ingen enkeltkommuner skal kunne stanse endringer i kommunestruktur som er hensiktsmessig ut fra regionale hensyn. Det øker sjansene for at regjeringens kommunereform blir midre omfattende.

Førsteamanuensis ved UiO, Jan Erling Klausen sammenligner med andre nordiske lands kommunereformer. I Danmark ble 278 kommuner redusert til 98 fordi man hadde gjort et grundig politisk forarbeid. I Norge dannes det politiske grunnlaget samtidig med at reformen er i gang. I Finland ble kommunene redusert med 126 kommuner, fra 446 til 320.

– Reformen var veldig omstridt, og sammenslåingene frivillige. Evalueringen av den finske reformen var at den var rotete og ga asymmetriske utfall. Nå kan du si at det finske scenarioet har rykket nærmere enn det danske, sier Klausen til Nationen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS