Samfunn

Statsminister Erna Solberg besøkte mandag Oljemessen i Stavanger.

Ap om Solbergs oljeutspill: – Et slag i lufta

Statsministeren åpner for oljeutbygging av Lofoten og Vesterålen, og lanserte mandag ny leterunde på norsk sokkel. Lofoten og Vesterålen peker seg allerede ut som en tøff valgkampsak.

Publisert Sist oppdatert

Søndag sa Erna Solberg til Dagens Næringsliv at hun er åpen for oljeutbygging av Lofoten og Vesterålen.

Solberg mener man bør utvikle de omstridte områdene, til tross for at det er en meget vanskelig sak politisk.

– Men det er klart at for verdiskapingen for Norge er dette viktig. Ikke minst fordi det ligger mye infrastruktur som en kan trekke oppover, ville det vært gunstig å utvikle de områdene, sier hun til DN.

Ap for konsekvensutredning

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Terje Aasland sier til Dagens Perspektiv at han oppfatter utspillet som et «slag i lufta så lenge hun ikke er tydelig på at Høyre vil stå på dette».

– Og så er det vel slik at utspillet passer bra med åpningen av oljemessen, sier han, og sikter til Oljemessen i Stavanger som åpnet mandag, og som statsministeren gjestet.

I perioden 2013-2017 har regjeringen, under press fra samarbeidspartene Krf og Venstre, valgt å ikke undersøke konsekvensene av en utbygging av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men Solberg har tidligere varslet at Høyre vil programfeste åpning for konsekvensutredning før neste valg.

Ap er for en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Etter en konsekvensutredning for å få inn all relevant informasjon og kunnskap, vil det tas stilling til hva som eventuelt kan åpnes for petroleumsaktivitet, sier Aasland.

I sitt program legger Ap vekt på at «miljømessige hensyn må vektlegges i en vurdering av en eventuell åpning av områdene».

– Kan bli valgkampssak

Basert på Erna Solbergs uttalleleser på Oljemessen mandag tror Trond Omdal, oljeanalytiker i meglerhuset Pareto Securities, at konsekvensutredning for åpning av Lofoten og Vesterålen for petroleumsaktivitet igjen kan bli valgkampsak. Han tror spørsmålet kan bli sentralt i forhandlingene mellom Høyre og Frp på den ene siden og KRF og Venstre på den annen side om fortsatt borgerlig samarbeid. Omdal mener saken også representerer et dilemma for Ap.

Om det skal bygges ut i Lofoten og Vesterålen, tror Omdal man bør begynne så tidlig som mulig.

– Fra åpning til funn og utbygging kan det gå lang tid, sier han.

En bekymring i bransjen er at det ikke er gjort store funn på norsk sokkel siden 2010 (Johan Sverdrup-feltet) og 2011 (Johan Castberg-feltet).

– Blir det ikke noen større funn, vil produksjonen begynne å falle etter 2025, sier Omdal.

Oljeanalytikeren mener det manglende nye funn er en større trussel for investerings- og aktivitetsnivået på norsk sokkel 2020-2030 enn det sykliske oljeprisfallet og konkurransen fra ny fornybar energi, som vindkraft og solkraft.

– Den eneste måten å forsinke prosessen er å lete. I Lofoten er det et letepotensiale på 2-3 milliarder fat olje, ifølge Oljedirektoratets anslag.

Åpnet 24. konsesjonsrunde

Statsministeren og olje- og energiminister Tord Lien besøkte mandag Oljemessen i Stavanger. På en pressekonferanse åpnet Solberg 24. konsesjonsrunde.

– Petroleumsnæringen vil være vår største og viktigste næring i tiår framover. […] Et hovedelement i petroleumspolitikken er å holde et høyt tempo i tildelingen av attraktivt leteareal til selskapene. Dagens oppstart av den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel er nok en konkret oppfølging av regjeringens politikk, sier Solberg i en pressemelding.

Flere stemmer i miljøbevegelsen reagerer sterkt på lanseringen av en ny leterunde. SV krever at 24. konsesjonsrunde stoppes.

– Norge må prioritere å avklare hvordan vi skal bidra til at olje blir liggende ubrukt, slik at klimaendringene bekjempes, sier partileder Audun Lysbakken til NTB.

Powered by Labrador CMS