Samfunnsansvar

Plastavfall er ett av verdens største miljøproblemer. Nå vil kortreiste økogründerre i Berlin gjøre noe med saken ved å unngå alle form for emballasje.

Avfall: Dropper innpakningen

Butikken Original Unverpackt i Berlin tilbyr over 400 varer uten innpakning. Bee’s Wrap er laget av økologisk bomull satt inn med bivoks. Miljøbevisste forbrukere vil ikke ha forurensende emballering.

Publisert Sist oppdatert

Helt fremst i denne tekningen ligger altså butikken Orginal Unverpackt i hipstersbydelen Kreuzberg i Berlin, en by med høy tetthet av miljøbevisste og forbrukerkritiske innbyggere med sans for alle typer kortreiste produkter og mennesker, helst i en økologisk sammenheng. Her dyrkes byhager og parseller, hvor det er langt fra det moderne samfunnets industrialiserte landbruk. Nå er kampen kommet til hva vi pakker maten inn i – eller helst ikke pakker maten inn.

I butikken selges alt fra grønnsaker til tannkrem, oljer og vin fra store beholdere eller bokser. Du tar selv med krukker eller annen emballasje du måtte ha fra før.

Å fjerne emballasjen helt har vært ganske utfordrende, skriver gründerne og eierne av butikken, Milena Glimbovski og Sara Wolf på butikkens hjemmesider. Derfor satser de tungt på at mest mulig skal være produsert lokalt og regionalt, både for å unngå en lang, fordyrende og forurensende transport – og innpakning. Tyskland er fra før godt disponert for alternative løsninger både innenfor miljø, energi, klima og mat. De ligger blant annet på topp i forbruk av økologisk mat per hode og er langt fremme på resirkulering og gjenvinning.

Helt siden 1930-årene har verdens produksjon av plast økt kraftig. I følge magasinet Ren Mat, som utgis av sammenslutningen Oikos Norge, slår en rapport fra WWF fast at 75 prosent av alt søppel i havet består av plastbaserte produkter som poser, emballasje, lightere, tannbørster. Av verdens totale plastproduksjon havner omlagt 10 % i havet. Plast, hvor olje er en viktig bestanddel, har svært lang nedbrytningstid og kan underveis forårsake store skader for både dyreliv og miljø.

I bivoks og bomull

Mens de tyske gründerne vil kvitte seg med mest mulig av emballasjen, tilbyr produsenten Bee’s Wrap et økologisk innpakningspapir basert på økologisk bomull, tilsatt bivoks, jojobaolje og harpiks. I følge Ren mat kan det brukes om og om igjen og holder minst et år dersom det behandles riktig. Papiret kan vaskes, men ikke i varmt vann, da blir det ødelagt. Det skale heller ikke komme i kontakt med ferskt kjøtt og fisk.

Powered by Labrador CMS