Samfunn

Statsminister Erna Solberg (H) på studentkveld på utestedet Brooklyn i Ålesund før valget i fjor. Hun og partiet får liten oppslutning i partibarometeret blant studenter.

Bare hver femte student vil stemme på regjeringspartiene

Høyre får en oppslutning på 13,5 prosent i studentmålingen gjennomført for Universitas og NSO. Oppslutningen om regjeringspartiene har aldri vært så lav som nå.

Publisert Sist oppdatert

Høyre er tredje største parti målingen. Både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti legger seg foran, med henholdsvis 25,5 og 15,5 prosent, skriver Universitas.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Miljøpartiet De Grønne 12,1, Fremskrittspartiet 7,9, Rødt 7,8, Senterpartiet 7,0, Venstre 4,4, Kristelig Folkeparti 3,3 og andre partier 3,0.

Laveste noen gang

Det betyr at regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF får til sammen 21,2 prosent av studentenes stemmer, noe som er det laveste samlede antallet for regjeringspartiene siden målingen startet opp i 2014.

Høyres Henrik Asheim viser til at partiet har gjort det bra på de siste meningsmålingene, også blant de yngre velgerne.

–⁠ Men denne målingen er på ingen som helst måte et tall jeg er fornøyd med, og Høyre skal jobbe hardt fremover for å skape flere jobber, kutte klimagassutslipp og inkludere flere i arbeidslivet, sier Asheim.

Støre fornøyd

Ap-leder Jonas Gahr Støre er derimot naturlig nok godt fornøyd med målingen. Han tror resultatet må ses i sammenheng med hvordan koronapandemien har påvirket studentene.

–⁠ I en tid med mye usikkerhet tror jeg verdier som sterke fellesskap, små forskjeller og en velferdsstat som er der når du trenger den, er kjennetegn ved Arbeiderpartiets politikk som studenter verdsetter, sier Støre til Universitas.

SV-leder Audun Lysbakken tror partiets klimapolitikk appellerer til unge velgere.

–⁠ SV er et parti for både rettferdighet og miljø, det tror jeg er noe som gjør oss populære blant studentene, sier han.

Det er Sentio som har utført målingen på vegne av Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO). 769 respondenter har svart på spørsmålet om partipreferanse.

Powered by Labrador CMS