Benchmarking og finansiering i vann- og avløpssektoren
Mandag Morgen brakte i nr. 9 (1. desember) en artikkel om omstilling i vann- og avløpssektoren. Her kommenterer SINTEF-forsker Frøydis Sjøvold artikkelen.
I artikkelen om vann- og avløpssektoren i Mandag Morgen nr. 9 (1. desember) trekker redaksjonen med referanse til SINTEF noen konklusjoner vi opplever som feilaktige. På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har SINTEF gjort et utredningsprosjekt om effektivisering av vann- og avløpssektoren. Rapporten om dette ble levert KRD 2. desember. I det følgende gis en kort innføring i bakgrunn og resultater i rapporten.
SINTEF har utredet muligheter for et nytt nasjonalt system for å måle effektiviteten og sammenligne virksomhetene (benchmarkingssystem) samt utredet mulighetene for et nytt finansieringssystem for sektoren. Dette skal støttes av et web-basert informasjonssystem som skal kunne benyttes med dagens selvkostsystem, så vel som i et eventuelt nytt finansieringssystem. KRD ønsket at prosjektet skulle innhente erfaringer gjort fra en tilsvarende prosess i nettselskapene, og se på muligheter for overføring til VA-sektoren, samt innhente erfaringer fra utlandet.
SINTEF har anbefalt et system for målestokkonkurranse (benchmarking) som muliggjør sammenligning av vann- og avløpstjenestene på kostnader, kvalitet og leveransesikkerhet. SINTEF har også anbefalt innføring av et nytt finansieringssystem, og hvordan dette kan gjennomføres i praksis. Dette innebærer hvilken funksjonalitet informasjonssystemet bør ha, hvordan data skal innsamles, hvem som bør være organisator og forutsetninger som ligger til grunn for anbefalingen.
Systemet vil muliggjøre:
- Sammenligning mellom VA-selskapene, slik at de kan lære av hverandre for å effektivisere sin drift.
- Synliggjøring av resultater til forbrukerne, slik at kostnader kan sammenstilles med kvaliteten på tjenesten.
- Innsamling av informasjon som kan benyttes av en regulator for å sikre at kostnadsnivået står i forhold til utfordringene og til kvaliteten på tjenesten.
SINTEF anbefaler en todelt implementering. Først må det etableres et benchmarkingssystem, slik at VA-verkene kan starte innsamling av relevante data. En benchmarking vil i seg selv virke regulerende da det vil være ubehagelig å bli fremstilt med dårlige resultater. I det lange løp vil sannsynligvis ikke en benchmarking alene øke effektiviteten da det vil være lettere å justere tallene enn å gjøre forbedrende tiltak. Det vil derfor bli behov for at noen kontrollerer resultatene og stiller krav til effektivisering av virksomheten. Derfor anbefales innføring av et nytt finansieringssystem, og regulering av virksomheten, innført i løpet av en 3-5 års periode hvor en høster erfaringer fra benchmarkingordningen. Denne perioden er viktig for å vinne erfaringer om kvaliteten på benchmarking, forberede vann- og avløpssektoren på den nye ordningen og for å få de nødvendige lover, forskrifter og fornuftig organisering på plass.
Hovedhensikten med et nytt finansieringssystem er å sikre god nok kvalitet på vann- og avløpstjenestene og sikkerhet i leveransene til lavest mulig pris.