Samfunn

Forholdet mellom Høyre og Frp framstår som tettere enn før, uttalte Dagfinn Høybråten (KrF) til NTB.

– Blåblå front i finansdebatten

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener finansdebatten i Stortinget bidro til å forsterke bildet av en blåblå front foran valget i 2013.

Publisert Sist oppdatert

– Debatten bar preg av å være forpostfektninger foran stortingsvalget. Forholdet mellom Høyre og Frp framstår som tettere enn før, og Erna Solberg utfordret ikke dette bildet under finansdebatten, sier Høybråten til NTB.

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell antyder at det ble skrevet historie i stortingssalen torsdag.

– Kanskje vil denne debatten bli husket som den dagen Høyre vendte sentrum ryggen og gikk til Frp, sa han i sitt innlegg.

Regjeringspartiene innledet debatten om neste års statsbudsjett med hardkjør mot de to partiene på høyrefløyen. Det ble et oppgjør om skattelette, velferd og privatisering.

– Det ble jo ingen budsjettdebatt. De rødgrønne prøvde jo bare å tegne skremmebilder av Høyre og Fremskrittspartiet, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– Sjansespill

Høyre-leder Erna Solberg avviser at partiet hennes har parkert sentrum og valgt Frp.

– Vi er fremdeles åpne for samarbeid med alle de borgerlige partiene. Tidligere har vi blitt beskyldt for sprik på borgerlig side, nå kritiseres vi for å være enige med Frp. Ja, vi er enige om mye, men vi er også uenige om mye, som bistand, landbruk og handlingsregelen for oljepengebruk.

Frp-leder Siv Jensen minner om at hun ikke ble tatt alvorlig da hun i forrige periode snakket høyt om en mulig flertallsregjering med Høyre.

– Nå ser alle muligheten for en slik regjering. Jeg er veldig glad for at vi har en god tone med Høyre, men vi samarbeider også godt med Venstre og KrF, sier hun.

Under selve debatten, som pågikk langt utover kvelden, beskyldte hun de rødgrønne for en «orgie i angrep på Frp». Selv statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fant det for godt å advare mot en regjering utgått av Høyre og Frp.

– Høyrepartiene går sammen om usosiale skattekutt, men de svarer ikke på det viktigste spørsmålet, nemlig hvordan den økonomiske politikken skal se ut. Dersom de ikke avklarer dette, vil en regjering av Høyre og Frp være et gedigent økonomisk eksperiment – et rent sjansespill, sier han til NTB.

– Uenige

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner talte varmt for en ansvarlig økonomisk politikk. Frps Ulf Leirstein brydde seg mindre om handlingsregelen.

– En fremtidig regjering vil legge seg på den samme tolkningen av handlingsregelen som dagens regjering gjør, nemlig at den aldri følges, sa Frps finanspolitiske talsmann. Det fikk Sanner til å understreke at en ansvarlig økonomisk politikk er avgjørende for Høyre.

Ifølge Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen vil Frps skattelettelser koste 88 milliarder kroner i løpet av stortingsperioden – et regnestykke Jensens parti ikke går godt for.

– Frp vil beholde velferden, men vil ikke være med å betale for den, sa hun.

Ifølge finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er store skattekutt ikke mulig uten store velferdskutt. Det er Erna Solberg helt uenig i.

– Skattekutt betyr ikke velferdskutt. Skatelettelser vil øke vekstevnen og skape flere arbeidsplasser, sa Høyre-lederen. Hun karakteriserte Høyres og Frps forslag om fjerning av formuesskatten som «gjødsel for vekst».

Flere milliarder

Høyres talere fremholdt at de ikke ønsker et samfunn med store forskjeller, men at politikken deres vil gi et samfunn med mer velferd innenfor det Solberg kalte bærekraftig vekst.

– Politisk går partiet mot høyre mens det retorisk er et «myk-Høyre» som taler for fellesgodene. Høyre går i spagat, mente SVs Bård Vegar Solhjell.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjentok at det er uaktuelt å senke skattene.

– I 2005 sa jeg at regjeringen ikke vil redusere skattenivået før det skinner av eldreomsorgen. Det gjentar jeg gjerne, sa han i sitt innlegg under finansdebatten.

Stoltenberg fant grunn til å minne om at FN nok en gang har slått fast at Norge er blant verdens beste land å bo i.

– Det er tegn på at vi i alle fall gjør noe riktig. Budsjettet som Stortinget vedtar er ansvarlig og forutsigbart for næringslivet, og det bygger velferden videre ut, sa han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS