Samfunn

Dagen Stortinget tok ferie endret fiskeriminister Per Sandberg kvotereglene

Det skriver Klassekampen. Det kontroversielle grepet har fått opposisjonen til å lukte blod.

Publisert Sist oppdatert

Mens fiskefartøy som fisker hvitfisk som torsk og sei, inntil fredag (som regel) ikke kunne selge kvotene sine ut av fylket, er dette nå tillatt.

Per Sandberg endret reglene på dette området samme dag som Stortinget tok ferie, slik at kvotene ikke lenger kan selges fra nord til sør, men mellom fylker innad i hver av de to regionene.

Dette er kontroversiellt siden Stortingets næringskomite uttalte i en merknad til Sjømatmeldingen at man burde vente med "effektuering av endringsforslag vedrørende strukturering til Eidsen-utvalgets arbeid, slik at man får en helhetlig tilnærming til strukturpolitikken og dermed synliggjort hvilke konsekvenser disse endringene vil gi".

Eidsen-utvalget skal ikke avgi sin rapport før til høsten.

Arbeiderpartiet hadde samme endring som Sandberg har gjort i sitt partiprogram. Og Venstres fiskeripolitiske talsperson Pål Farstad mener endringene er fornuftige. Likevel sier flere av poltikerne til Klassekampen at de mener Sandberg har gått for fort frem.

Ingrid Heggø i Arbeiderpartiet spør seg om det i det hele tatt er lovlig å gjøre som Sandberg har gjort. Geir Pollestad vil at næringskomiteen skal se på det lovmessige.

Lovmessig

Ingen juridiske eksperter DP har vært i kontakt med kjenner saken godt nok til å gi et klart svar på om ministeren har handlet utenfor loven.

Men generelt heter det at Stortinget kan instruere statsråden, noe komiteen ikke har truffet vedtak om i dette tilfellet. Og dersom det hadde foreligget en instruks, kan fortsatt statsråden gi en gyldig forskrift selv om den skulle være i konflikt med instruksen.

Skal det bli et etterspill, blir det dermed antagelig snakk om eventuelle politiske sanksjoner.

Sandberg avviser kritikken

Fiskeriministeren avviser kritikken. Til avisen sier han i en epost at fylkesbindingene ble innført lenge før strukturkvoteordningene og gjelder videre enn disse. Han mener derfor at en endring ikke er i strid med næringskomiteens uttalelse om å avvente endringer i strukturpolitikken til kvoteutvalgets arbeid foreligger.

Powered by Labrador CMS