Danmark

Etter et dårlig valgresultat har den danske statsministeren gått fra å være den «magtfulle Mette Fredriksen» til å bli «Mink-Mette Fredriksen», skriver Knut Arne Sanden.

Danmark: Makt-Mette ble til Mink-Mette

Den danske statsministeren Mette Fredriksen opplevde i det danske kommunal- og regionalvalget denne uka at hun og hennes parti, Socialdemokratene fikk det svakeste valgresultatet på flere tiår, skriver Knut Arne Sanden.

Publisert Sist oppdatert

Knut Arne Sanden er LO-rådgiver ved Brussel kontoret.

SYNSPUNKT. Selv om Socialdemokratene fortsatt er Danmarks største parti med sine 26 prosent, var valgresultatet et sviende nederlag. Dermed gikk statsministeren, som har styrt landet i to år, fra å være den «magtfulle Mette Fredriksen» til å bli «Mink-Mette Fredriksen» etter en langvarig høring om den såkalte minkskandalen der regjeringen besluttet at hele den danske besetningen av mink skulle gasses i hjel. Problemet var bare det at man manglet lovhjemmel til det. Titusenkronersspørsmålet i høringen er om statsministeren eller hennes kontor visste om dette før vedtaket.

Saken har vært gransket i en lengre åpen høring hvor slettede SMS’er fra statsministerens mobiltelefon har spilt en viktig rolle. Hun er den eneste statsminister i Danmark som har en automatisk slettefunksjon på telefonen etter 30 dager.

Når enkelte massemedia omtaler den inntil nå svært så populære statsminister som «magtfull» må det egentlig oppfattes som «det maktgale kvinnfolket som er statsminister». En mannlig utgave ville antagelig blitt omtalt som beslutningsdyktig og sterk.

Nå må det sies at Mette Fredriksen har levd på en rosa koronasky etter at landet stengte ned i mars 2020 og innførte strenge regler for danskers frihet, en strategi som ble populær hos den normalt oppsetsige danske befolkning. Men den reddet liv i motsetning til i Sverige hvor svenske innbyggerne, som tradisjonelt stoler på autoritetene og regjeringen, plutselig fikk beskjed om å passe seg selv så best de kunne. Det var de ikke trenet til.

Lokalvalget i Danmark bød på mange overraskelser, selv om det er enorme forskjeller fra kommune til kommune − ikke minst takket være populære ordførere som velges uavhengig av parti.

Mest oppsikt vakte det at i København gikk Enhetslisten (tilsvarer Rødt i Norge) fram og ble det største partiet foran Socialdemokratene. Ved nærmere telling gikk egentlig høyresiden fram fordi Socialdemokratene gikk mer tilbake enn det Enhetslisten gikk fram. Sosialistisk Venstreparti, som nå omtales som et midten parti, gjorde også et godt valg en rekke steder. Men noen stor økning av venstresiden er det ikke, kun interne skritt til venstre.

Hovedtrenden var at Socialdemokratene gikk tilbake i de store byene til fordel for gruppen som omtales som «borgerlige akademiske sosialister». Men Enhetslisten er ikke lenger kun et storbyfenomen siden de også ble største på den landlige øya Bornholm.

Sosialdemokratene gikk også tilbake i distriktene eller i «provincen», som det fortsatt heter på dansk. Der mener man at det er minkskandalen som har slått ut, mens partiets strenge innvandringspolitikk har ødelagt for dem i storbyene som Odense, Ålhus og Ålborg.

Mange har pekt på at Socialdemokratene i Danmark burde være en modell for de klassiske sosialdemokratiske partiene som har gått tilbake i Vest-Europa

Mette Fredriksen har bokstavelig talt stått til knes i mink-kadavre, etter at det ble besluttet at all mink skulle avlives også utenfor de smittede områdene. Det begynte tidlig å stinke av saken, bokstavelig talt, siden dyrene kun ble gravet ned. De måtte graves opp igjen for en mer omfattende destruksjon.

Nå er det store spørsmålet i den pågående høringen om hvem visste hva og når og hvem som sa hva og til hvem. Tidlig tok matvareministeren Mogens Jensen sin hatt og gikk siden det var ham som iverksatte beslutningen om å utrydde en hel bransje på grunn av noen tilfeller av smitte. Men var han alene om ansvaret? Det kom etter hvert fram at det ikke fantes lovhjemmel for en slik beslutning og man måtte lage en hastelov. Men da var det for sent, avlivningen hadde begynt og loven ble vedtatt først i ettertid.

Det er der det nå «kulegraves» i høringen om ordren fra statsministerens kontor var riktig basert.

Den viktigste embetskvinnen Barbara Bertelsen på statsministerens kontor forklarte seg i detalj denne uken, uten at pressen mente at det var en «rykende pistol» rettet mot statsministeren.

For øvrig møtte hun i kommisjonen med sikkerhetsvakter fra det danske PST, PET. Det har ikke skjedd før med offentlig ansatte.

Frontene for og mot er sterke og den vanligvis splittede borgerlige opposisjonen været neseblod. Sedvanlig byråkratiske snirkelvendinger er erstattet av mange, men korte SMS’er som ikke lar seg gjenopplive ei heller med politiets hjelp. Ingen tidligere statsminister har hatt en mobiltelefon som automatisk sletter alle beskjeder som er eldre enn 30 dager. I en utveksling avsluttet statsministeren med en kort beskjed med ordene «Lev med det!» Det er nærmest blitt et slagord for hennes mange tilhengere og lever videre som «#levmeddet».

Det svake valgresultatet åpner for en indre opposisjon i partiet som ikke har vært så glad i partiets strenge innvandringspolitikk hvor knapt et sigarettpapir skiller den fra det Dansk Folkeparti.

Enda verre i lokalvalget gikk det for Dansk Folkeparti, som fikk seg en riktig nesestyver. Partiets leder Kristian Dinesen satt først sin plass til rådighet før han fant ut at det var på tide å gå av som leder etter kraftig kritikk i flere år mot ham. Men det er ingen som er klare til å ta over.

Det tredje partiet som gikk på en smell, var Venstre, det tradisjonelle borgerlig regjeringspartiet. De gikk riktignok ikke så mye tilbake slik at Jacob Ellemann-Jensen, sønn av Uffe, nok sitter trygt i sadelen. Men noen regjeringsmakt er neppe i sikte.

Det som har gått mest fram er partiet de Konservative som har fanget opp stemmer fra både sosialdemokrater, Venstre og et par andre borgerlige partier som har kun eksistert noen få år som Nye Borgerlige, Alliansen og hva de måtte hete alle sammen.

Dansk politikk er preget mye mer av krasse utspill og revestreker enn den offentlige norske debatten. Her i landet må man vente på memoarbøkene for å få rede på hvordan det egentlig hang sammen. I Danmark er man løpende orientert gjennom radio og aviser hele tiden, som er bra for avisene, men dårlig for forlagsbransjen.

Nå er reglene slik at den danske regjering kan skrive ut nyvalg nærmest når den vil. Det er lite sannsynlig at det vil skje med dagens stemmetall i et lokalvalg. Dessuten går Danmark nå igjen inn i en ny nedlukning. Om det vil ha samme popularitetseffekt som siste vinter er mer enn tvilsomt.

Mange har pekt på at Socialdemokratene i Danmark burde være en modell for de klassiske sosialdemokratiske partiene som har gått tilbake i Vest-Europa. Oppskriften har vært å stjele en stram innvandringspolitikk fra høyresiden, men være generøs i velferdspolitikken overfor de klassiske velgergrupper, deriblant fagbevegelsen eller «baklandet» som de ynder å kalle det.

Nå ser det ut til at den teorien ikke har slått helt til, med mindre det kun er minkskandalen som har veltet spillebrettet for regjeringen.

Kanskje «Makt-Mette» går via «Mink-Mette» til «Mini-Mette» hvis partiet fortsetter nedgangen?

Men noen «Myk-Mette» blir hun neppe.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS