Den nye grønne koden - «Verden trenger en grønn revolusjon»
I boken «Hot, Flat, and Crowded» tegner Thomas L. Friedman et rystende bilde av klimaforandringene. Han etterlyser en grønn industriell revolusjon på en overfylt klode med global vekst.
Tekstboks
Grønn teknologi
Det feiler ikke patriotismen noe. I alle fall ikke i USA, og Friedman appellerer til de amerikanske patrioter som ønsker at USA fortsatt skal være verdens ledende supermakt. Han vil gjøre USA til en verdensleder innen nyskapning på områdene ren energi og energieffektive systemer.
«Et virkelig grønt Amerika vil være langt mer verdifullt for verden enn 50 Kyoto-protokoller,» skriver han.
Friedmans nye grønne kode legger opp til en mangedobling av investeringene i utvikling av renere teknologi, slik at man i løpet av få tiår kan erstatte den fossile drivstofføkonomien med et rent energisystem. I boken kommer han med en rekke ambisiøse forslag, som for eksempel å øke vindkraftutnyttelsen 80 ganger, solenergiutnyttelsen 700 ganger, for å få skiftet ut alle verdens kullkraftverk, å bruke en sjettedel av verdens jordbruksareal for å forsyne to milliarder biler med etanol, pluss å bygge ett nytt kjernekraftverk per dag i de neste 36 årene.
Utgivelsen av boken er – i amerikansk sammenheng – svært godt timet. For nettopp høyere drivstoffavgifter og økt uavhengighet av olje kan bli avgjørende temaer i den amerikanske valgkampen. Og de økonomiske forutsetningene for å skape en grønn revolusjon i USA er ikke nettopp de beste. Selv om oljen koster rundt 100 dollar per fat, er den allikevel ikke dyrere enn samme mengde melk eller vann på flaske. Friedman mener at USA og andre vestlige regjeringer bør øke avgiftsnivået på energi. I det minste sikre en garantert minimumspris på 100 dollar per fat olje, slik at investorene og bedriftene bedre kan vurdere forrentningen på investeringer i clean tech og mer energieffektive bygninger og produksjonsformer. Til syvende og sist dreier det seg om å finne den riktige prisen. Før eller senere skal den betales.
«Det er ikke lenger noe sted i verden hvor man kan gjemme seg. Konsekvensene av vår livsstil for jordens klima og biodiversitet kan ikke lenger ignoreres. Enten betaler vi nå, ellers vil det ikke være noe igjen,» hevder Friedman.
Redaksjonen Mandag Morgen
Ansvarlig journalist: Bjarke Møller