Samfunn

KrF er splittet - 2. november skal landsmøtet avgjøre om de går for en regjering på høyre- eller venstresiden.

Dette taler for og imot at KrF velger høyresiden

Publisert Sist oppdatert

Etter ti forlik mellom KrF og den borgerlige regjeringen, kan årets statsbudsjett avgjøre om partiet går inn i regjering – enten til venstre eller høyre, og med eller uten Knut Arild Hareide ved roret.

– Melder partiet seg inn i en utvidet Solberg-regjering, går vi inn i 2020-tallet med to klare regjeringsalternativer der spørsmålet bare blir om ytterpartiene skal være utenfor eller innenfor den regjeringen de uansett støtter, skriver Aslak Bonde i en analyse for Dagens Perspektiv denne uken.

Mandag morgen sa finansminister Siv Jensen (Frp) at KrF kommer til å «nikke gjenkjennende til» mange saker i de borgerliges budsjettforslag, men også at det er en del ting «de gjerne ville sett forbedret».

Til NTB sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad at budsjettforslaget som er lagt frem er godt, men at det ikke er det som avgjør KrFs retningsvalg.

Her er noen av de viktigste sakene for KrF, og hvordan regjeringen har prioritert dem i sitt budsjettforslag.

FOR SOLBERG-REGJERINGEN:

  • FLYKTNINGER. Regjeringen vil ta imot 3000 kvoteflyktninger neste år. Det er 880 flere enn i fjor, og nesten tre ganger så mange som Høyre og Frp-regjeringen i utgangspunktet foreslo for 2018. Dette er i tråd med Jeløya-erklæringen.

  • BISTAND. Regjeringen foreslår et bistandsbudsjett på vel 37,8 milliarder kroner. Dette er en økning på 2,5 milliarder, eller 7,1 prosent, fra 2018. Forslaget tilsvarer én prosent av anslått bruttonasjonalinntekt (BNI) i 2019. I KrFs alternative budsjett for 2018 la de opp til et bistandsbudsjett på totalt 1,01 prosent av forventet BNI.

  • FATTIGDOM. Regjeringen foreslår en satsing på 2,5 milliarder ekstra for å bekjempe fattigdom. Blant annet økes tilskuddet til oppfølgings- og losfunksjoner for ungdom som er i risikosonen for å falle ut av skolen. I tillegg utvides ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til å omfatte toåringer.

  • SKATT. Regjeringen reduserer selskaps- og personskatten fra 23 til 22 prosent. Lettelsene i formuesskatten er også et tydelig frieri til KrF.

MOT SOLBERG-REGJERINGEN:

  • BARNEFAMILIER. KrF skulle gjerne sett økt barnetrygd, satsing på engangsstønaden for fødende og gratis barnehage for barn nummer tre. Her kommer regjeringen ikke partiet i møte.

  • BARNEFATTIGDOM. Mer må også bevilges for å motvirke barnefattigdom, mener KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Regjeringen vil styrke innsatsen rettet mot barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt med 181 millioner kroner i 2019. Pengene skal blant annet gå til økt bostøtte og ferietiltak. Ropstad er likevel ikke fornøyd med vilkårene, sier han til VG. Han ønsker seg «kraftigere tiltak» og vil prioritere dette i forhandlingene.

  • KIRKEN. Rammetilskuddet til Den norske kirke foreslås kuttet med 46 millioner kroner. Dette er opptil 26 millioner kroner mer enn hva kirken selv regnet med å miste jf. departementets effektiviseringskrav på administrasjon.

Saken oppdateres!

Powered by Labrador CMS