Samfunn

Dramatisk prisøkning på nye kampfly

Forsvarets nye kampfly kan bli 130 milliarder kroner dyrere enn det Stortinget vedtok i 2008. Så alvorlig er prishoppet at saken nå havner på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Publisert Sist oppdatert

Nye overslag fra det kanadiske byrået som er oppnevnt av nasjonalforsamlingen for å følge kampflyprosjektet, viser at kostnadene for å produsere det amerikanske flyet F-35 Joint Strike Fighter nå går strake veien til himmels, skriver Dagsavisen.

Da statsminister Jens Stoltenberg og daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen la fram flykjøpet for Stortinget i 2008, var anskaffelsesprisen for det norske flykjøpet på 18 milliarder kroner. Avgjørende for regjeringens valg av F-35 Joint Strike Fighter i motsetning til svenske Gripen, var at de svenske flyene ville koste 6 milliarder mer i innkjøp.

Prisøkningen havner nå på bordet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Hallgeir Langeland (SV), som sitter i komiteen, mener man nå må gå en runde for å diskutere om kostnadene man nå ser står i forhold til det beslutningsgrunnlaget som Stortinget hadde da flykjøpet ble vedtatt:

– Det ble den gangen sagt fra regjeringens side at vi skulle kjøpe det billigste flyet. Men vi visste ikke prisen på det den gangen, og vi vet det heller ikke nå. Det eneste vi vet er at prisene stiger, og at de stiger raskt, sier han til Dagsavisen.

Norge skal etter planen kjøpe inn 48 fly og fire opplæringsfly til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner for å erstattet dagens F-16.

Den kanadiske rapporten viser at prisen Norge må betale for kjøp av flyene og bruk over en periode på 30 år har steget til 120 milliarder kroner.

Rapporten fastslår også at prisen vil fortsette å stige før flyene er ferdig produsert fra Lockheed Martin. Etter planen skal de første flyene leveres til Forsvaret i 2016. (©NTB)

Powered by Labrador CMS