Næringsliv

Dyrekjære långivere

Verdens nordligste dyrepark er inne i sitt 11. driftsår, mye på grunn av stor velvilje fra långiverne. Bardu-bedriften Polar Zoo jobber hardt for å skaffe mer inntekter.

Publisert Sist oppdatert
Kilde: Bizweb

Bardu: Polar Zoo ligger i Salangsdalen i Bardu kommune i Troms, og nærmeste tettsted er Setermoen, 25 kilometer unna. Parken dekker et areal på 1100 mål, tilsvarende 108 fotballbaner. Dyreparken etterstreber at dyrene skal leve mest mulig i sitt rette element, og det betyr at det ikke alltid er like enkelt å oppdage de mest sky artene innenfor innhengningene.

- Forretningsideen vår er at vi skal tilfredsstille behovet for kunnskap om ville dyr og natur innen turisme, forskning og utdanning, samt gi en unik mulighet for opplevelse og rekreasjon, sier daglig leder Sigbjørn Sørensen.

KORT SESONG

Det er formiddag. Parkeringsplassen fylles langsomt opp av privatbiler og busser. Grupper av turister går inn i anlegget, forbi kafébygget og opp i lia hvor dyrene er. Innenfor gjerdene er det mellom 30 og 40, dyr spredt på 11 arter. Elg og reinsdyr lunter rolig på avstand. Rovdyr som jerv, ulv og bjørn kikker vaktsomt mot den jevne strømmen av mennesker som går forbi. Det har hendt at en og annen uvøren finger gjennom gjerdet har fått seg et glefs.

Det er tre og en halv faste stillinger i bedriften. Om sommeren oppbemannes anlegget med 12-15 deltidsansatte. I tillegg er det alltid en bunke søknader av studenter fra inn- og utland som ønsker praksisplass i parken.

- Utfordringen vår er at vi har en veldig kort sesong. 40 prosent av alle besøkende kommer i juli måned. Totalt utgjør de tre sommermånedene 80 prosent av årsbesøket på 25.000 publikummere, forteller Sørensen til Økonomisk Rapport.

TRE MARKEDER

I løpet av sesongen kommer 70 prosent av turistene fra dagsturmarkedet, det vil si at de bor i en radius på tre til tre og en halv times kjøretur fra parken. Innenfor radiusen er det 250.000 innbyggere og byer som Harstad, Narvik, Tromsø og Kiruna.

Dyreparken har definert tre markeder: Familier, turister og næringslivet. For å nå disse markedene, markedsfører de seg gjennom flere kanaler. De er med i destinasjonsselskapet Visit Troms, de annonserer mye i en tysk reisehåndbok, og er med på kampanjer i Innovasjon Norge. Markedsføringsbudsjettet er doblet til 230.000 kroner de to siste årene.

- Det har vært vanskelig å måle effekten av den økte satsingen. Vi har vurdert å vri markedsføringen mer mot nærområdet, der vi har flest besøkende fra. Vi har kjøpt reklame på bussene i Tromsø, og det mener vi at vi har hatt en effekt av. Men en TV-reklame vi gjorde i samme byen følte vi var et bomskudd. Undersøkelser vi gjorde fortalte at få så oss der, sier Sørensen.

PUSTEROM

Da parken åpnet i 1994, var det investert for 26 millioner kroner i anlegg og bygninger. I dag er det over 60 aksjonærer i selskapet, både privatpersoner, bedrifter, kommune og bank er inne. De største aksjonærene er Bardu kommune og Sparebanken Nord-Norge.

Gjelden var på ti millioner kroner da anlegget åpnet i 1994. Siden har SND, Troms fylkeskommune og Bardu kommune ettergitt mye, nå er gjelden redusert til noe over fire millioner fordelt på et stort og et lite lån. En avtale med banken har gjort at de slipper å betale avdrag på det store lånet, mens verken renter eller avdrag blir betalt på det lille. Resultatmessig har bedriften bare levert underskudd. Helt inntil i fjor, da ble det et overskudd på 109.000 kroner. Polar Zoo fikk et lite pusterom. Et direkte resultat av långivernes velvilje.

Inntektene vil i år bli på om lag fire millioner kroner. Billettsalget står for det meste, dernest er det inntekter fra kafé, souvenirbutikk, en kiosk i parken og myntbaserte lekebiler for ungene. Dessuten betaler noen bedrifter for å være fôrverter, de betaler for stell og fôr til dyrene.

UTVIDET SESONG

For å øke inntektene, er strategien å utvide sesongen. Polare dyr er finest om vinteren, det er da pelsen er tykk og god. Polar Zoo har forsøkt seg med kveldsvandring med fakler i vintersesongen. Det ble godt mottatt. Det jobbes for å skape flere produkttyper.

- Det vi ønsker, og har som prosjekt fremover, er å ha en scooterløype over til Sverige. Vi ligger bare 20 kilometer fra grensen, og klarer vi å trekke turistene over på vinterstid, så tror vi at sesongen kan utvides. Vi sliter imidlertid med å få tillatelser til å kjøre. Vi håper at turisme skal bli tilgodesett slik at scooteren kan brukes i kommersiell sammenheng. Det er et høytbetalende marked av folk som ønsker eksotiske vinteropplevelser, sier Sørensen.

Et annet prosjekt er å styrke kunnskapsformidlingen. Dyreparkens visjon fremover er å bli bedre teknisk ved å flette inn formidling i alt de driver med.

- Urbaniseringen gjør at folk distanserer seg fra naturen. De sluker alt vi gir av informasjon. Derfor ønsker vi å formidle informasjon på alle nivåer, fra barn til voksne.

Det jobbes for å få flere finansieringskilder. I forbindelse med kunnskapssatsingen, er det søkt om RDA-midler, regional differensiert arbeidsgiveravgift, som er en støtte til utviklingsprosjekter. Parken er også interessert i å knytte til seg flere partnere, institusjoner og bedrifter som sitter på kunnskapsbaser, og som kan gi gratis kunnskap til formidlingsprosjektet.

Polar Zoo AS
Firmaet ble registrert allerede i 1984, men det skulle ta ti år før parken åpnet. PolarZoo er den eneste dyreparken i Nord-Norge, og dyreparken er også verdens nordligste.

Tall i tusen kroner
20042003Endring %
Driftsinntekter3711328712,9
Driftsresultat343301043
Resultat før skatt109-85-

Bardu kommune
Bardu ligger i flere sammenhengende dalfører mellom fjellene i Indre Troms, og har rundt 3900 innbyggere. Den administrative og politiske ledelse er i kommunesenteret Setermoen. Bardu er en bygdekommune med røtter i innvandring, først fra Østerdalen og senere fra Gudbrandsdalen på 1700- og 1800-tallet.

Forsvaret er i dag kommunens største arbeidsgiver. Bardu er også en vannkraftkommune med flere kraftverk langs Barduelva. Kommunen markedsfører seg som en villmarkskommune. Severdighetene for øvrig er Troms Forsvarsmuseum, Bardu bygdetun, Bardustua, Polar Zoo, Strømsør gård og Skoelvbrua.

Powered by Labrador CMS