En uhåndterlig størrelse
KS vil ikke lenger være Kommunenes Sentralforbund. Før het organisasjonen Norges by- og herredsforbund og Norske Kommuners Sentralforbund. Nå forandrer den navn til Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som stadig skal forkortes KS.
Når en organisasjon finner det for godt å bruke tid og krefter på å skaffe seg nytt navn, er det grunn til å mistenke den for ikke lenger å vite helt vet hva den er, eller for å være usikker på hva den vil bli. Det kan være et uttrykk for en identitetskrise som fører til grundig selvransakelse, nytenking og ombygging, men det kan like gjerne være et forsøk på å tilsløre mangetydigheten for seg selv og andre ved å tappe gammel og sur vin på nye flasker.
KS er en uhåndterlig størrelse. Den skal forene interessene til fylkeskommuner og kommuner, store og små, rike og fattige, utkant og sentrum, by og land. Den skal sy sammen perspektivene fra valgte og forvaltere, ordførere og rådmenn, politikk og administrasjon. I forholdet til staten skal den både være motpart og medspiller, og det samme i forhold til innbyggerne. I mediene skal den både klage over vanskelige vilkår og skryte av kommunenes kvaliteter. Den skal representere kommunene som politiske organer, offentlige forvaltere, myndighetsrepresentanter, samfunnsaktører, arbeidsgivere og velferdsprodusenter. Når mangt et kommunestyre er dominert av folk som selv er ansatt i kommunen, skaper det ekstra rolleforvirring.
Kommunen som politisk organ er i seg selv ingen standardisert størrelse. Det avhenger av kommunestyrets politiske farge og om det har formannskap eller byregjering på toppen. Dersom det kommunale handlingsrommet blir større og øremerkingene færre, blir den politiske fargen viktigere. Kommuner som satser på å produsere alle tjenester for innbyggerne selv, har andre interesser og problemer enn kommuner som satser på anbud, outsourcing og konkurranseutsetting.
Det krever artisteri av høy klasse for å klare disse balansekunstene. Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon skal stadig hete KS, men det trengs ikke stor erfaring i å leke med bokstaver for å se at både KOS og KAOS er minst like mulig.