Samfunn

Etikkrådet vil gjøre kullvurderinger

Oljefondets etikkråd åpner nå for at Oljefondet bør trekke seg ut av kullselskaper.

Publisert Sist oppdatert

Også i dag finnes det visse restriksjoner på hvilke selskaper Oljefondet kan investere i. Dette gjelder for eksempel selskaper som selger tobakk og våpen, og selskaper Finansdepartementet har utestengt på grunn av for eksempel grov miljøskade og brudd på menneskerettighetene. Nå åpner Oljefondets etikkrådsleder, Ola Mestad, for at fondet også bør trekke seg ut av alle investeringer i kullindustrien.

– Vi oppfatter klima som det området som er minst fornuftig dekket i hvordan fondet håndterer ansvarlige investeringer. Her bør det skje videre tenkning, sa han i en åpen høring i Stortingets finanskomité i går, ifølge avisen Vårt Land.

Leder for Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondets verdier, er Yngve Slyngstad. Han ville i går ikke si seg verken enig eller uenig med Mestad, men gjentok at det var lønnsomhet som var det viktigste for fondet.

– Fondet har en strategi som bygger på lønnsomhet på lang sikt og bærekraftig utvikling. Jeg er ikke sikker på hvordan utviklingen framover vil være for kull, men dere vet hva vi legger vekt på, sa han ifølge avisen.

Miljøbevegelsen enige

Selv om både regjeringspartienes politikere og Slyngstad var mer tvilende var miljøbevegelsen fornøyde med Etikkrådets initiativ. Et eksempel på dette var Ingrid Lomelde i WWF, som mener kull er det skitneste man kan investere i.

– Å trekke seg ut fra kull er det som gir størst effekt på klimagassutslippene. Dessuten skaper kull store helseproblemer for befolkningen lokalt mange steder, understreket Lomelde for komiteen.

Powered by Labrador CMS