Etterretning: Kinesisk vri på nettsøk
Robin Li, mannen bak Kinas mest populære søkemotor Baidu, anklages av sine kritikere for omfattende sensur og ulovlig kopiering. Ifølge kritikerne er Baidu en dårlig skjult kopi av Google. Selskapets suksess skyldes nært samarbeid med kinesiske myndigheter om sensur av systemkritisk informasjon, mener de.
Baidu anklages også for å ha en svært liberal praksis med å tilrettelegge for ulovlig nedlasting av musikk og filmer. Søkemotoren tilbyr en egen MP3-kanal som har pekere til nettsteder som tilbyr ulovlig nedlasting av en rekke artisters låter. Man regner med at 20 prosent av Baidus trafikk er relatert til denne tjenesten. Plateselskapet EMI har saksøkt Baidu, og vant nylig frem i retten. Baidu sier de vil anke saken.
Robin Li selv sier han ikke har tid til å ta innover seg kritikken, da han er i ferd med å bygge opp en konkurrent til Microsoft. Målet i seg selv kan høres vel ambisiøst ut, men mannen bak Baidu greide på få år å utkonkurrere Google og Yahoo i Kina. De tre mest populære søkemotorene i Kina er alle kinesiske, til tross for at Yahoo i syv år har forsøkt å oppnå en dominerende markedsposisjon. Baidu benyttes av 90 millioner mennesker hver dag, i en online-befolkning på rundt 100 millioner. Da Baidu ble tatt opp til notering på Nasdaq i august, ble selskapets verdi firedoblet i løpet av et døgn. Det var den beste debuten noe selskap har hatt på børsen siden 1999. Siden har kursen falt noe tilbake, men er fortsatt langt over introduksjonprisen på 27 dollar (se figur).
Baidu reflekterer på mange måter dagens kinesiske regime med frislipp på det økonomiske og kommersielle området, samtidig som det er streng kontroll med politiske ytringer.