Aktuelt

Dagens praksis innebærer at personer som arbeider i et annet land i EØS-området kan sende opptjente trygdeytelser hjem til landet de kommer fra.

EU strammer grepet om «velferdsturistene»

En fersk dom i EU-domstolen åpner opp for en langt mer restriktiv praksis i forhold til utbetaling av visse sosiale ytelser til EU-borgere. Debatten om «velferdsturisme» og «trygdeeksport» har dermed tatt en ny vending. Dommen sees på som prinsipiell.

Publisert Sist oppdatert

Det er ifølge EU/EØS-nytt dommen i den såkalte Alimanovic-saken som nå kan endre praksis. Alimanovic-saken gjelder personer som har fått avslag på å motta tysk «grunngaranti», en sosialhjelp som skal sikre hjelpetrengende arbeidssøkere et slags eksistensminimum. En tidligere dom har slått fast at Tyskland ikke trenger å utbetale denne sosialhjelpen til EU-borgere som flyttet til landet kun for å motta slike ytelser. Alimanovic-saken gjelder EU-borgere som har flyttet til Tyskland for å søke jobb, og som har hatt arbeid en kort tid.

Denne type ytelser er også blitt kalt for «velferdsturisme» og «trygdeeksport», som også har vært et tema i Norge.

Dagens praksis innebærer at personer som arbeider i et annet land i EØS-området kan sende opptjente trygdeytelser hjem til landet de kommer fra. Det er til dels betydelige forskjeller i nivået på velferdsordninger og gjennomsnittlig levestandard innenfor EU/EØS-området.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS