Samfunn

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte onsdag Ullersmo fengsel. Det er ikke lenger noen soningskø i Norge, men fra kriminalomsorgen advares det om farlig lav bemanning og ressursmangel.

Fengselsansatte roper varsku om budsjettkutt

Flere år med budsjettkutt går på sikkerheten løs, mener fengselsansatte, som vil ta opp lav bemanning på et møte med Sylvi Listhaug (Frp) neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Med mål om å effektivisere og avbyråkratisere kriminalomsorgen, har regjeringen kuttet budsjettene med 200 millioner kroner de siste fire årene.

– Det er ikke mer å hente, mener Asle Aase, som er nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

– Regjeringen har gitt beskjed om at man skal kutte, men uten å si hva man skal prioritere. Vi har vært kritisk til kuttene, for kriminalomsorgen er ikke noen stor etat, sier han til NTB.

Aase frykter for sikkerheten både for de ansatte og de innsatte, så vel som innholdet i soningen. Kriminalomsorgsdirektoratets (KDI) statistikk viser en kraftig økning i antall voldsepisoder og trusler mot ansatte de siste årene.

Nå vil forbundet ta opp den vanskelige ressurssituasjon i et møte med Listhaug torsdag 1. mars.

– Sitter til oppbevaring

NFFs nestleder viser til at Norge i mange år har hatt god statistikk for tilbakefall til kriminalitet, men hevder de ansatte nå opplever en styrt nedbygging av det faglige arbeidet.

– Vi er usikre på konsekvensene av at de innsatte blir sittende mye til oppbevaring. Vi er bekymret for oppfølgingen, sier han.

Også sivilombudsmannen pekte nylig på lav bemanning i en rapport som er svært kritisk til behandlingen av isolerte fanger på Ullersmo høysikkerhetsfengsel. Ifølge rapporten isoleres innsatte i mer enn 23 timer i døgnet, har begrenset menneskelig kontakt og lever under kritikkverdige forhold, skriver Fri Fagbevegelse.

Det er bare det siste av flere varsler om en vanskelig situasjon i norske fengsler. Ledelsen i Kriminalomsorgsdirektoratet har også sagt fra.

– Det virker som den meget anstrengte budsjettsituasjonen for 2018 utvikler seg til å bli tilnærmet uhåndterlig, skrev direktør Marianne Vollan i en intern epost før jul, ifølge Bergens Tidende.

Hun opplyste videre at hun hadde bedt om et krisemøte med departementet.

Mer rehabilitering?

I Jeløy-plattformen heter det at regjeringen vil arbeide for et mer rehabiliterende straffegjennomføringssystem ved at det legges større vekt på innholdet i soningen.

– Det vil vi gjerne snakke om. Hva betyr det? spør NFFs nestleder Aase.

De ansatte og etaten selv roper varsku, selv om soningskøene nå er borte og det i realiteten er ledige plasser i norske fengsler. Onsdag kunngjorde Listhaug at regjeringen avslutter leieavtalen med det nederlandske fengselet Norgerhaven, fordi det ikke lenger er behov.

En forutsetning for å kunne avslutte leieavtalen, er at man kan plassere to og to innsatte sammen på cellene.

– Vi legger til grunn at det følger med en god del penger for å gjennomføre dette. Det krever ekstra bemanning, konstaterer Aase.

Powered by Labrador CMS