Samfunn

Finanstilsynet mener at hensynet til finansiell stabilitet tilsier at det fortsatt er behov for å forskriftsregulere bankenes utlånspraksis.

Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

Finanstilsynet la torsdag fram forslag til en mer restriktiv utlånspraksis fra norske banker for å bremse den voldsomme boligprisveksten.

Publisert Sist oppdatert

Økt økonomisk usikkerhet, noe høyere arbeidsledighet og vesentlig lavere realinntektsvekst enn før oljeprisfallet, må antas isolert sett å ha bidratt til å dempe husholdningenes lånelyst og etterspørsel etter boliger, skriver Finanstilsynet i sin vurdering av forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig og husholdningenes gjeldsvekst.

Til tross for dette, er gjeldsveksten og boligprisveksten fortsatt høy. En viktig drivkraft bak denne utviklingen er rekordlav rente og forventninger om at dette skal vedvare.

Tilsynet redegjør for sine forslag i et brev til finansminister Siv Jensen (Frp). Blant annet foreslås det å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling.

– Boligprisene og husholdningenes gjeld har vokst sterkt det siste året. Dette øker risikoen for et tilbakeslag i norsk økonomi. Derfor er det viktig at vi nå vurderer om boliglånsforskriften bør videreføres, og om den bør strammes inn, sier finansminister Siv Jensen (FrP).

Uro i boligmarkedet

Boliglånsforskriften ble innført i fjor sommer. Bakgrunnen var økt risiko for uro i boligmarkedet, etter flere år med sterk vekst i boligpriser og husholdningenes gjeld. Målet med den nye forskriften var å bidra til en mer bærekraftig utvikling i markedet.

Finansdepartementet ba i juni Finanstilsynet om å vurdere veksten i boligpriser og norske husholdningers gjeld. Tilsynet fikk i oppdrag å se nærmere på hvordan boliglånsforskriften har påvirket utviklingen, og om forskriften bør avvikles eller videreføres, står det i et brev om boliglånsforskriften på regjeringens nettsider.

– Vi vil nå gå gjennom forslaget, og vi vil sende det på høring i løpet av uken, sier Jensen.

Finanstilsynets vurderer det som en fare for at den høye veksten i gjeld og boligpriser kan vare noe tid.

«En slik utvikling vil bidra til å holde aktiviteten i norsk økonomi oppe, men øker samtidig risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag. Den sterke veksten i boligpriser og husholdningenes gjeld er drevet av sterk etterspørsel,» skriver de i sin vurdering.

Finanstilsynet understreker at kredittvekst som skyldes sterk etterspørsel, vanskelig kan stanses av tiltak rettet inn mot å påvirke tilbudet av kreditt.

Slike tiltak kan likevel bidra til å dempe kredittveksten og dermed ivareta langsiktige hensyn for den enkelte låntaker, den enkelte bank og det finansielle system.

Finanstilsynet mener derfor at hensynet til finansiell stabilitet tilsier at det fortsatt er behov for å forskriftsregulere bankenes utlånspraksis. Utviklingen i husholdningsgjeld og boligmarkedet tilsier etter Finanstilsynets vurdering at forskriften strammes inn med virkning fra 1. januar 2017.

Powered by Labrador CMS