Samfunn

Brasils president Jair Bolsonaro.

Flere norske selskaper bekymret over avskogingen i Brasil

29 selskaper bak brev til Bolsonaro.

Publisert Sist oppdatert

Flere store norske selskaper er blant de 29 avsenderne av et brev til Brasils myndigheter som uttrykker bekymring for avskoging og menneskerettigheter i landet.

I alt har 29 investorer fra ni land signert og sendt et brev til brasilianske myndigheter der de uttrykker stor bekymring både for den økende avskogingen i landet og urbefolkningens rettigheter.

Blant avsenderne finner man også de norske selskapene Storebrand, Kommunal Landspensjonskasse (KLP), Gjensidige og SpareBank 1.

– Finanssektoren er en sentral aktør i kampen mot avskoging. I Brasil øker avskogingen dramatisk, og urfolk og miljøforkjempere er under sterkt press. For finansinstitusjoner utgjør dette også en finansiell risiko, sier Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management til E24.

De internasjonale investorene inkluderer store selskaper fra både Storbritannia, Nederland, Frankrike, USA og Japan i tillegg til Sverige og Danmark.

Frykter lovendring

En av årsakene til brevet er at selskapene frykter følgene av en foreslått lovendring som skal legalisere ulovlig okkuperte områder, inkludert i Amazonas. Avstemmingen om dette forslaget i den brasilianske kongressen er foreløpig utsatt etter internasjonalt press.

Brevet er ifølge NRK sendt til Brasils ambassader i ni land, og investorene ber om møter med ambassadenes representanter.

Seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet er positiv til brevet. Fondet har lenge jobbet for å få finanssektoren til å engasjere seg i kampen mot avskoging.

– Første gang

– Dette er, så vidt vi vet, første gang finansbransjen ikke bare snakker med de selskapene de selv har investert i, men også kontakter myndigheter for å få de til å skape en politikk som beskytter regnskogen og urfolks rettigheter, sier han til NRK.

Norge har bidratt med flere milliarder kroner for å stanse avskogingen, men har stanset utbetalingene inntil videre. Dette skyldes at avskogingen de siste årene igjen har økt, noe som skyldes det politiske skiftet i 2018 og en ny president som har en helt annen agenda når det gjelder skogbevaring.

Powered by Labrador CMS