Næringsliv

Flyktningen som vendte hjem

Gerd Fleischer sammenligner sitt eget liv med tilværelsen til de innvandrerne og flyktningene hun arbeider for å hjelpe, men det er ikke fordi hun har flyktet til Norge. Hun har imidlertid flyktet fra Norge, da hun som 18-åring reiste utenlands for å komme unna en livssituasjon hun opplevde som umulig.

Publisert Sist oppdatert

runnleggeren og frontfiguren til organisasjonen Seif - Selvhjelp for innvandrere og flyktninger - bærer alle kjennetegn på de sosiale entreprenørene Jan-Urban Sandal beskriver i sin bok. Fleischer var en av flere grunnleggere av organisasjonen for mer enn 20 år siden. I dag er hun virksomhetens leder og ansikt utad, og hun er en av to grunnleggere som fortsatt er aktive.

- De andre falt fra etter som behovene for en noe større inntekt meldte seg. Dette er en aktivitet hvor ikke, verken ledere eller ansatte, kan forvente særlig høye lønninger, påpeker hun.

Lebensborn

Gerd Fleischer er født i 1942 og oppvokst i Troms. Han hadde norsk mor og tysk far, og ble en del av Heinrich Himmlers Lebensborn-prosjekt. Hensikten var å ta vare på «ariske» barn av tyske soldater i okkuperte land. De barna som tyskerne så på som privilegerte, fikk imidlertid en lite privilegert stilling i det frie Norge da krigen tok slutt.

- Jeg var «tyskerunge» og i tillegg same, så jeg vet alt om å tilhøre en av samfunnets lite populære minoriteter. Jeg vokste opp med å måtte kjempe for mitt eget menneskeverd og mine egne rettigheter. Jeg flyktet fra Norge så raskt jeg bare kunne. I praksis betød det at jeg måtte vente til jeg var 18 og gammel nok til å få eget pass, forteller hun.

Etter 18 år i utlandet og bosatt mesteparten av tiden i Mexico by, kom hun tilbake til Norge i 1978. Hun begynte å jobbe i krisesenterbevegelsen, men hadde også nær kontakt med grupper som trengte hjelp.

- I 1985 var vi en gruppe med innvandrere og flyktningbakgrunn, og da regner jeg inn meg selv, som så behovet for å gi en del former for praktisk hjelp til mennesker som hadde vanskeligheter med å navigere i det norske samfunnet. Det kunne være alt fra å fylle ut offentlige skjemaer til å få legetime, forstå skattebestemmelsene eller finne barnehageplass. Vi åpnet et lite kontor hvor vi satt på skift, slik at vi kunne hjelpe uten samtidig å slite oss ut på fritiden.

Powered by Labrador CMS