Næringsliv
Fokus: Økonomien surfer videre
God beliggenhet nær Asias markeder og avansert infrastruktur er attraksjonene Australia byr norske selskaper. Den store avstanden og tidsforskjellen med Norge er blant utfordringene.
Selv om Australia ligger nær Asias markeder, har landet en stor fordel fremfor samtlige av sine naboer: Kombinasjonen høy infrastruktur og tradisjonell vestlig kultur. Hongkong oppfattes av mange som det beste stedet å ha regionalt hovedkvarter for Asia, men Australia er i økende grad ansett som minst like attraktiv.
- Infrastrukturen er velutbygget og i verdensklasse, sier Carin Skold i Scandi-navian Trade Company i Sydney, som representerer Innovasjon Norge i landet.
Samtidig er de kulturelle likhetene med Norge såpass store at norske selskaper lett kan tilpasse seg.
- Nordmenn blir lett akseptert i Australia og Norge oppfattes som en seriøs og oppriktig nasjon. Australia har en struktur og atmosfære som passer nordmenn godt. Australiere er generelt uformelle og åpne, sier Marit B. Randsborg, ambassadesekretær ved den norske ambassaden i Canberra.
En annen viktig fordel er at Australia er et stort marked - 20 millioner innbyggere, hvilket gjør det ideelt for små og mellomstore bedrifter. Australske selskaper er vant til å importere og villige til prøve nye produkter. Man kan anvende Australia som et testmarked innen man begynner å selge til USA. Og med en stor asiatisk befolkning og Asia som Australias største eksportmarked, kan landet også brukes som en base for salg til Asia, sier Skold.
- Australia er et relativt billig land å operere fra, sier Randsborg.
Samtidig vil den gjensidige skatteavtalen mellom Norge og Australia fjerne potensielle problemer når det gjelder utvikling av ny forretning, understreker hun.
SAMHANDELEN
Samhandelen mellom Norge og Australia økte med 4,1 prosent i fjor til 1,5 milliarder kroner. Norge har et stort handelsoverskudd med Australia, 510 millioner kroner i fjor. Eksporten vår til Australia økte med 1,4 prosent i fjor, til 1,0 milliarder kroner, mens importen fra Australia økte med 9,9 prosent, til 522 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Kverneland, Nera og Norske Skog er blant de norske bedriftene som opererer i Australia. Man regner med at statsminister Kjell Magne Bondeviks besøk i Australia i mars vil bidra til at handelen og kontakten mellom de to landene øker.
UTFORDRINGER
Den store avstanden og tidsforskjellen er klare utfordringer for norske bedrifter.
- Avstanden gjør hyppige besøk mellom landene vanskelig og tidsforskjellen gjør kommunikasjon med Norge vanskeligere, sier Randsborg.
Tidsforskjellen ligger mellom åtte og ti timer (avhengig av sommer- eller vintertid), mens havfrakt kan ta seks uker, påpeker Skold.
- Men det er ingen ulempe hvis man tenker på at fraktprisene er lave og det finnes e-post, sier hun.
I liket med den norske kronen, er den australske dollaren en relativt sterk valuta.
- To sterke valutaer kan skape problemer for produkter som er tilgjengelige i land med lavere kostnadsnivå, sier Randsborg.
Samtidig kan en restriktiv immigrasjonspolitikk begrense muligheten for lengre forretningsopphold, påpeker hun. Det er nødvendig med lang tid for planlegging av slike opphold, legger hun til.
FORRETNINGSKULTUR
Til tross for den store avstanden, er det små forskjeller mellom Norge og Australia når det gjelder forretningskulturen. Landene er bemerkelsesverdig like når det gjelder forretningskultur, ifølge Randsborg.
Likevel finnes det visse forskjeller, vedgår både hun og Skold.
- Folk kler seg litt strengere i næringslivet, med skjorte og slips for menn og drakt for kvinner, påpeker Skold.
Samtidig har Norge trolig en mer konsensusbasert forretningsstruktur enn Australia, mener Randsborg. En annen forskjell er forretningsmiljøenes fokus; mens Norge er fokusert mot Europa, er Australia fokusert mot Asia.
- Nordmenn kan nok også oppfattes som mer lukkede og beskjedne enn de svært åpne og uformelle australierne, men dette skaper sjelden problemer, sier Randsborg.
BESTE TIPS
Skolds tips for norske selskaper som vil inn på det australske markedet er å først undersøke markedssituasjonen når det gjelder konkurranse, pris, lokale standarder osv. Videre er det viktig å være nøye med valget av en lokal representant.
- Å velge feil koster tid og penger å fikse. Derfor er det nødvendig å komme hit for å besøke markedet og å møte kunder ettersom personlige kontakter er viktig for langsiktige forretninger, sier Skold.
Et annet tips er å være nøye med oppfølgingen.
- Australiere er langsomme når det gjelder å besvare e-post og faks. Å planlegge og ta frem strukturerte markedsplaner er heller ikke deres sterke side. Derfor bør det norske selskapet følge opp sine kontakter ordentlig for at forretningene skal utvikles i riktig retning, sier Skold.
Det er viktig med personlige kontakter, og man bør derfor helst forsøke å lære sine forretningskontakter å kjenne på det personlige plan, anbefaler hun.
Randsborg ved den norske ambassaden anbefaler at norske selskaper som vurderer å sette i gang i Australia først tar kontakt med andre norske selskaper i landet.
- Et tips kan være å gjøre nytte av de mange norske studentene som tar sin utdannelse i Australia og derfor sitter med lokal utdannelse og mye lokalkunnskap. Mange tar sin utdannelse innen business og er svært interessert i å jobbe for norske firmaer etter endt utdannelse, sier hun.
PERSPEKTIV
Turisme, gruveindustri, landbruk, bilproduksjon og telekom er blant de viktigste sektorene av Australias BNP, som er større enn økonomiene til land som Holland, Sveits og Sverige.
BNP vokste med 3,6 prosent i fjor, hvilket var noe bedre enn veksten på 3,0 prosent i 2003. I år kommer økonomien til å ekspandere med 3,4 prosent, ifølge
prognoser fra det internasjonale pengefondet IMF.
- Australia ligger kun etter Kina, India og Korea når det gjelder økonomisk snittvekst de siste syv årene, sier Skold.
Verdt å merke seg om AustraliaNøkkelfakta
Befolkning: 19,9 millioner
Hovedstad: Canberra
Valuta: Dollar (1 australsk dollar= 4,85 kroner per 15. mars 2005)
Landareal: 7,7 millioner kvadratkilometer
BNP (2004): 602,7 milliarder dollar
BNP per capita (2004): 29.712 dollar
BNP-vekst (2004): 3,6%
Inflasjon (2004): 2,8%
Eksport fra Norge (2004): 522 millioner kroner
Import til Norge (2004): 1,0 milliarder kroner
Møter og forhandlinger: Australiere er stort sett åpne for møter med potensielle nye forretningsforbindelser dersom forespørselen er profesjonelt utført. Australierne pleier raskt å komme til forhandlingenes «kjerne.» Generelt er det en «rett-på-holdning» når det gjelder å argumentere, og australierne er kjent for å være mindre konfliktunnvikende.
Dresskode: Husk at det er «vinter» i Australia når det er sommer hos oss. Mørk kontordress og slips for menn og et pent kontorantrekk for kvinner er nødvendig ved alle forretningsmøter.
Hilsing og tiltale: Et vennlig «hi» akkompagnert av en håndhilsing. Ved møtets start bør alle parter tiltales med respektive titler etterfulgt av etternavnet. Australieren bruker ofte fornavn, men du bør unngå dette til din motpart har tatt initiativet.
Språk: Engelsk.
Kilder: Internasjonal skikk og bruk (Index Publishing), IMF, CIA World Factbook, USAs handelsdepartement, XE.com, Økonomisk Rapport.
KontakterKgl. norske ambassade
17 Hunter Street
Yarralumla, Canberra ACT 2600
Australia
Tlf: +61-2-6273-3444, Faks: + 61-2-6273-3669
E-post: emb.canberra@mfa.no
Nettside: www.norway.org.au
Innovasjon Norge
C/o Carin Skold,
Scandinavian Trade Company Pty Ltd,
Sydney, Australia
Tlf: + 61 2 9660 0772
E-post: carin.skold@scantrade.com.au
Australian Chamber of Commerce and Industry
PO Box E14
Kingston ACT 2604
Tlf: + 61 2 6273 2311, Faks: + 61 2 6273 3196
E-post: acci@acci.asn.au
Nettside: www.acci.asn.au
Australian Industry Group
PO Box 289
North Sydney NSW 2059
Tlf: 61 2 9466 5566, Faks: 61 3 9466 5599
E-post: info@aigvic.aigroup.asn.au
Nettside: www.aigroup.asn.au
Business Council of Australia
GPO Box 1472N
Melbourne VIC 3001
Tlf: 61 3 9610 4222, Faks: 61 3 9610 4223
E-post: info@bca.com.au
Nettside: www.bca.com.au
Australian Information
Industry Association
PO Box 246
Deakin West ACT 2600
Tlf: 61 2 6281 9444, Faks: 61 2 6285 1408
E-mail aiia@aiia.com.au
Nettside: www.aiia.com.au
The Australian Gas Association
GPO Box 323
Canberra ACT 2601
Tlf: 61 2 6272 1555, Faks: 61 2 6272 1566
E-post: canberra@gas.asn.au
Nettside: www.gas.asn.au