Nyskaping

Lockheed Martins gamle F-16 kan oppnå en fart på Mach 2.

Fremtidens jagerfly flyr fra Norges nye F-35

Publisert Sist oppdatert

Fly- og forsvarsmateriellprodusenten Lockheed Martin kunngjorde tirsdag, under sin årlige mediedag, at de står foran et stort teknologisk gjennombrudd som kan føre til at USA utvikler militære fly, som kan forflytte seg seks ganger raskere enn hastigheten til lyd (Mach 6). Det melder Financial Times.

Til sammenligning er toppfarten til F-16 rundt 2 Mach og Norges nye F-35 anslås å kunne fly i 1,6 Mach med våpen.

Selskapet eksperimenterer også med et laserbasert våpen som kan brukes på slagmarken. Laseren er i stand til å brenne hull i en lastebil.

Etter flere år med magre budsjetter fra amerikanske myndigheter, tror bransjen nå selv på et løft. Ifølge FT uttalte Marillyn Hewson, konsersjef i Lockheed Martin, at en økning i forsvarsbudsjettet er sannsynlig gitt dagens politiske situasjon.

Mest spenning var det likevel knyttet til de teknologiske gjennombruddene. Dersom amerikanske fly er i stand til å bevege seg såpass mye raskere enn fienden, vil de ha et stort overtak i en kampsituasjon. Men selv om utvikling av teknologien har pågått i flere tiår, er man aldri nådd et vendepunkt der produksjon i stor skala kan være kostnadseffektivt. Men det er nettopp det Lockheed mener de nå er i stand til.

– Vi beviser at det er mulig å produsere et hypersonisk fly til en overkommelig pris, sier Hewson.

Etter flere år med relativt store utviklingsproblemer med F-35 er det mange som er skeptiske til at Lockheed nok en gang lover ny teknologi til en billig penge. Selv om F-35 nå står klar, har flyets utvikling kostet mer enn man spådde før man satte i gang med utviklingen.

Og heller ikke det siste teknologiske gjennombruddet er klart for samlebåndet akkurat.

– Teknologien kommer til å trenge betydelig utviklingsarbeid, investeringer og modning, sier leder for Lockheeds luftfartsdivisjon, Orlando Carvalho, ifølge avisen.

I beste fall er de nye flytene klare for kamp i 2030-årene.

Powered by Labrador CMS