leserinnlegg

Gi rom for det nye

Fremtidens ledelse handler om å frigjøre den energi, kompetanse og kreativitet som allerede finnes i organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Du har fått en genial ide, og er i gang med å få den introdusert i organisasjonen. Det er snakk om noen helt nye ledelses- og organiseringsprinsipper og du har dine bange anelser. Er det for langt ute? Er der plass til å tenke nytt når vi nå er i en krise? Vil det virke for provoserende for noen? Det viser seg at alle dine forestillinger blir innfridd – til overmål. Organisasjonen frastøter fremmedlegemet som om det var et organ fra en Alien og faller veltilfreds og uforstyrret tilbake i normalleiet.

Du har sannsynligvis vært ute for et alvorlig tilfelle av downloading. Din forventning til organisasjonens reaksjon er på forhånd skeptisk. Hele oppmerksomheten er sporet i den retning. Forestillingen om hva som vil skje – bygget på års erfaringer med hva som har skjedd tidligere. Du styres av det du ser og hører, og returnerer derfor alt som bekrefter din skepsis. Forventningen genererer en loop av selvoppfyllende profeti.

Downloading

Scharmers Theory U bygger opp rundt fenomenet downloading, og knytter evnen til å skape noe virkelig nytt opp til et menneskes evne til å suspendere sine egne, allerede skapte forestillinger om verden og la alle dører stå åpne for det nye som kommer (presencing). Når man ser verden fra et bestemt sted – med en bestemt forutgående oppfattelse av hva som vil skje – lukker man samtidig dørene til alle andre muligheter for å se og forstå det som skjer. Inntrykk og informasjon som ikke bekrefter forventningen trenger ikke igjennom.

Denne evnen til mulige fortolkninger er helt uunnværlig i en overkompleks verden hvor man ellers ville bli handlingslammet av å fortolke muligheter i det uendelige – så å si skape sin verden på ny hele tiden. Poenget er å forstå mekanismen, og dermed kunne sette seg ut over den når tiden er inne. Der ligger kimen til fremtidens ledelse!
Slik avleirer en organisasjons mønstre – omkring beslutninger, sanksjoner, makt, normer og verdier seg i medlemmenes bevissthet som forventninger til hvordan organisasjonen vil reagere i forskjellige situasjoner. Organisasjonen reproduserer sine mønstre, eller strukturer, ved at dens medlemmer allerede på forhånd agerer etter dem. De både virker og dannes i samme moment.

Det samme mønsteret

Det er altså ikke bare det formelle hierarki som styrer medarbeiderne. Det er, kanskje i enda sterkere grad downloadingen, som fastholder organisasjonen i det samme mønster dag ut og dag inn. Det blir et slags tankefengsel som setter mentale grenser for hva som er mulig, og dermed hindrer virkelig forandring, virkelig innovasjon og virkelig nyskapning.

Vil man utvikle sin virksomhet eller organisasjon, er det det som skal settes inn med innovasjon. Nyskapning i organisasjonens produkter og verdiskapning forutsetter at organisasjonen utvikler sin evne til å innovere, det vil si evnen til å tenke utover sine egne rammer og begrensninger. Man kan ikke forvente nytenkning i en organisasjon som hele tiden reproduserer sine gamle forestillinger om hva som er mulig. I hvert fall får nytenkningen en kort levetid, som stort sett spiller seg ut i de konsulentdrevne en- og to-dages innovasjons workshops som oversvømmer virksomhetene for tiden. Ingen av dem tar for alvor fatt i virksomhetens indre struktur og begrensning.

Fremtidens ledelse

Fremtidens ledelse handler om å frigjøre den energi, kompetanse og kreativitet som allerede finnes i organisasjonen, men som aldri kommer i spill fordi organisasjonen downloader sin forestilling om hva som er mulig, og dermed – nokså viktig – hva som ikke er mulig.

Hvis en virksomhet vil være nyskapende, må man starte med å være nyskapende i forhold til å aktivere sitt eget potensial. For de fleste organisasjoners vedkommende vil det si å slå hull igjennom de roller, hierarkier og strukturer som i det store og hele kun har øye for de kompetanser og ressurser som bidrar til å skape økonomisk effektivitet og produktivitet.

Organisasjonen finner bare sitt fulle potensial ved at man går inn i en refleksjon over sine egne begrensninger, hvilke forestillinger man downloader.

Se det som det er

Det har tatt 100 år å bygge den form for virksomhet og de organisasjoner vi har i dag, og det vil ta tid å endre på det. Men det hele starter – som så mye annet – med å se det som er, og reflektere over hvordan det begrenser oss i å se noe nytt. Det handler om å åpne dørene til rom vi ikke kjenner på forhånd og tørre å gå inn i det uvisse. Hvis vi allerede visste hva som ville møte oss der inne i det ukjente, ville det ikke være ukjent. Hvis vi bevarer kontrollen og styringen – og downloader – skjer det ikke noe vi ikke har sett før.
Fremtidens ledelse har som mål å frigjøre organisasjonenes og medarbeidernes enorme ubrukte potensial. Ledelse blir et spørsmål om å slippe alle kompetanser til, skape et dynamisk samspill mellom organisasjon og omverden, og sette virksomheten inn i et helhetsperspektiv hvor mennesker drives av ønsket om å bidra med noe meningsfullt i et respektfullt og anerkjennende samspill med andre.
Der er snakk om et paradigmeskifte:

  • Fra hierarki til nettverk
  • Fra leder til ledelse
  • Fra roller til kompetanser…
  • Fra transaksjon til involvering
  • Fra statisk til dynamisk

Heldigvis finnes det mange gode verktøy som kan hjelpe oss med å åpne rommene, og få et kikk inn i den nye verden.

Skrevet av Kristin Schage, (kristin@norskcoachakademi.no) utdannet Gestalt terapeut og er Bedriftsøkonom fra BI. Hun er grunnlegger og leder av Norsk Coach Akademi og er programutvikler av grunnutdanningen Kunsten å Coache. Hun har også egen psykoterapeutisk praksis i Oslo.

Powered by Labrador CMS